Scoopen om NKS fortsätter: ”Vi får nya källor varje dag”
DN-grävarna Lisa Röstlund och Anna Gustafsson har levererat scoop efter scoop om prestigebygget Nya Karolinska. De har aldrig varit med om en granskning som satt igång så mycket – och fått så konkreta resultat.
Anna Gustafsson, reporter på DN Stockholm, har granskat Nya Karolinska Solna sedan de första patienterna flyttade in senhösten 2016. Hon hade berättat om höga konsultnotor, omfattande IT-haverier och lokalproblem, snabbt växande vårdköer och personalflykt, när kollegan Lisa Röstlund anslöt i november 2017.
Målet var att de skulle gräva mer i NKS – om vad var inte uttalat. De beslutade att göra en testballong om konsultföretaget Boston Consulting Group, som tidigare hade granskats av tidningen Vårdfokus och SRs Kaliber. Granskningen gav utslag: konsultfakturor på 57 miljoner kronor (av de 257 miljoner som BCG fakturerat) visade sig sakna underlag.
– Jag tänkte att BCG redan var gjort, men att vi kunde kolla fakturorna för att få ett hum om hur det såg ut där. Men det var ju ogjort! Där låg de, utan specifikationer, säger Lisa Röstlund.
De fortsatte med nya avslöjanden om hur jävsförhållandena med nu avgångne produktionsdirektören – som kom direkt från BCG – inte alls var utredda som sjukhuset hävdat. Om hur det moderata finanslandstingsrådets Irene Svenonius man, Karolinskas upphandlingschef, godkänt det hela och medverkat till att öppna för högre konsultarvoden. Samtidigt har Irene Svenonius motsatt sig en extern granskning av turerna kring BCG.
– Det visade sig att hela sjukhusledningen har fingrar i syltburken, säger Lisa Röstlund.
– Jag har aldrig varit med om en granskning som har satt igång så mycket. Det har liknat ett självspelande piano, säger Anna Gustafsson.
De beskriver Karolinska universitetssjukhuset som en otroligt sluten organisation med interna tystnadskulturer. Det märktes också i hur sjukhuset hanterade Macchiariniskandalen; till skillnad från på Karolinska institutet stannade ansvariga kvar. För att granska en så sluten miljö har källorna varit avgörande. Och de har strömmat till.
– Vi har inte räknat hur många källor vi har. 50? 100? Kanske på grund av den här tystnadskulturen finns ett pyrande, jäsande missnöje, säger Lisa Röstlund.
Parallellt med konsulthärvan har de granskat de konsekvenser NKS och dess omtvistade nya vårdmodell fått för den kliniska verksamheten och patienterna. En bra växelverkan för att konkretisera något så diffust som vården ofta framstår som, menar de.
Responsen har varit massiv. Från vanliga skattebetalare och från de 15 000 anställda på Karolinska. ”Äntligen!” är en reaktion de hört många gånger. DNs insändarredaktörer vittnar om en inte sinande mängd inlägg på temat NKS.
De konkreta resultaten av granskningen kan också beskrivas som massiva. Produktionschefen avgick med omedelbar verkan, upphandlingschefen har sagt upp sig på egen begäran, en intern utredning har gett DN rätt på alla punkter, flera externa granskningar varav en statlig utredning har tillsatts och en förundersökning kring grovt vållande till annans död inletts (för cancerköerna och sjukhusets nej tack till hjälp från andra sjukhus).
Men grävet är inte slut – långt därifrån.
– Många av de jobb vi hade listat att vi skulle göra har vi inte hunnit gå på djupet med än. Och det jag personligen är mest upprörd över har vi kvar, säger Lisa Röstlund.
Hur reagerade ni när ni hittade de 57 konsultmiljonerna och outredda jävsförhållandena?
– ”Det kan inte vara sant”, tänkte jag. Det här handlar om ett av landets största universitetssjukhus och om landets näst största politiska församling. Men det är sant. Många skriver till oss att det här är korruption på svenska, och så är det, säger Anna Gustafsson.
Med tanke på hur stora oegentligheter de hittade så fort de började gräva – visserligen med andra medier som föregångare – undrar de hur mycket som finns oupptäckt ute i landets övriga kommuner och landsting.
– Det känns väldigt oroande med tanke på hur nedbantad lokaljournalistiken är, säger Lisa Röstlund.
Fotnot: BCG vill göra ett förtydligande angående de 57 miljoner kronor som saknat underlag. ”Vi har löpande försett sjukhuset med underlag för vårt arbete. Det sjukhusets internrevision visat är att dessa underlag inte fanns sparade i sjukhusets interna system”, skriver presskontakten Jenny Huselius i ett mejl till Journalisten.
Fakta/DN-grävarnas bästa tips
Anna Gustafssons och Lisa Röstlunds tips för att gräva i landsting och kommuner:
- Titta på ekonomin. Många landsting använder till exempel konsulter. Begär ut fakturor och titta på vilka bolag de styrande har vid sidan om. Man brukar säga att man hittar korruptionen där det offentliga och privata möts.
- Titta på upphandlingar och kopplingar mellan de upphandlande partnerna, vilka anbudsgivarna varit.
- Följ upp där andra medier har slutat. Man tror så lätt att det är färdiggranskat när någon har tittat på en viss fråga. Men det är ofta bara början.
- Lyssna på den politiska debatten. Flera av nyheterna som vi gått vidare med har vi först hört i landstingsfullmäktige. Någon har sagt något och man har fått fråga: vad menar du?
- Lär dig gilla Excel!