Gå direkt till textinnehållet

Schultz om förtal på nätet: ”Stäm varenda jävel!”

Mårten Schultz, professor i juridik på Stockholms universitet, uppmanade under ett föredrag på Internetdagarna i Stockholm till förtalsturism. Han fick mothugg av Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Under onsdagens seminarium om yttrandefrihet på nätet på Internetdagarna 2012 uppmanade Mårten Schultz att använda den befintliga lagstiftningen för att komma åt förtal på internet.

Han menar att ny lagstiftning kan vara nödvändig, men att man först bör pröva redan existerande lagar. Mobbning, förolämpningar och förtal är vanligt förekommande på nätet, men det är få som anmäler eller stämmer.

– Stäm varenda jävel! uppmanade Mårten Schultz.

– Det är enkelt så länge man stämmer för mindre än ett halvt basprisbelopp, alltså cirka 20 000 kronor. Det är bara att gå till tingsrätten, och rättegångskostnaden är låg, det handlar om 400-500 kronor, sade Mårten Schultz.

Han anser att om alla som kränks stämmer i domstol kommer det att leda till att folk drar sig för att mobba och förtala på nätet.

– Svårigheten ligger i att identifiera personen som gjort ett anonymt kränkande uttalandet på nätet. Här måste internet hjälpa till att skaka fram kränkarna. Jag skulle vilja se en folkrörelse av hackare som hjälper kränkta människor, sade Mårten Schultz.

– Eller varför inte en branschombudsman?

Mårten Schultz uppmanade också till förtalsturism, det vill säga att stämma personer för förtal i länder där förtalslagarna är tuffare, till exempel Storbritannien. Så länge det går att komma åt den förtalande texten på nätet i Storbritannien, går det att stämma i brittisk domstol. Och det finns många länder där det är lättare att bli fälld för förtal, än i Sverige.

– Det är som ett smörgåsbord, det är som buffén på Hogwarts – allt finns, sade Mårten Schultz under den efterföljande debatten.

Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet (bilden till höger) replikerade att inte alla rätter på smörgåsbordet smakar gott. Däremot uppskattade han att Mårten Schultz förespråkade att använda befintlig lagstiftning i stället för att inskränka yttrandefriheten med ny lagstiftning.

– Jag hade väntat mig någonting annat av dig Mårten. Du verkar ha nyktrat till i vissa frågor, sade Jonas Nordling i diskussionen efter föredraget.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt