Gå direkt till textinnehållet

Satirtecknare anklagar Kollega för politisk censur

Max Gustafsson har ritat satir åt tidningen Kollega i fyra år. Men när Unionen-tidningen bytte chefredaktör i höstas ville de inte längre ha politiska teckningar som var kritiska mot bland annat SD, menar Gustafsson. 

Max Gustafsson beskriver i ett långt inlägg på sin hemsida om hur hans satirteckningar med politiskt innehåll blivit refuserade en efter en sedan i höstas då fackförbundstidningen Kollega ”anser dem vara politiska”.

Det hela började när han gjorde en SD-kritisk bild på flyktingar som ville ha hjälp på plats i krigshärjade områden.

”De ville absolut inte ta in den. När jag undrade varför blev svaret att jag ”inte behövde ifrågasätta det”. Istället fick jag olika teman att teckna efter, varav ett var jobbcasting (arbetsintervju framför kamera). Jag gjorde då en bild som tog parti för en diskriminerad person på arbetsmarknaden, omgiven av stereotypt lyckade människor. Också den blev refuserad eftersom ”den är politisk”. Jag fick höra att jag ”inte ska problematisera”, och inte porträttera diskriminerade människor eftersom de då ”får en offerroll”, skriver Gustafsson.

Annons Annons

Kollega har över 600 000 medlemmar. Naljen Ståhlström (bilden) är ny chefredaktör sedan i september.

– Som ny chefredaktör ser jag över allt från organisationen till frilansar. Max Gustafsson är en frilansmedarbetare som jag avbröt samarbetet med, det handlar inte om censur, utan är ett samarbete vi valt att avsluta, säger hon.  

Max menar att teckningar blivit refuserade för att de varit politiska. Stämmer det?

– Det här känns som ett personalärende och jag kan inte kommentera det här vidare, säger Naljen Ståhlström.

Men är det okej med politisk satir hos Kollega?

– Det är en icke-fråga, vi har valt att inte ha satir. Den förre chefredaktören tyckte det var bra inslag men jag har gjort en annan bedömning.

Men skulle det vara okej med politiskt laddade debattartiklar eller krönikor? Som exempelvis kritiserade SD?

– Vi är en tidning handlar om arbetsmarknadsjournalistik, alltså ämnen som rör arbetsmarknaden som är innehållet. Det är en icke-fråga.

Arbetsmarknadsfrågor är väl ofta sammankopplade med politiken? Exempelvis hur SD ser på de frågorna, skulle man kunna skriva om det?

– Självklart skulle det inte censureras så länge det handlar om arbetsmarknadsfrågor.

Så det har inte refuserats för att det var för politiskt?

– Jag säger återigen, vi är en tidning som handlar om arbetsmarknaden, det är våra frågor. Levererar man saker till oss som inte har med våra ämnen att göra så kan vi inte publicera.

Fler avsnitt
Fler videos