Naljen Ståhlström, chefredaktör.

Satirtecknare anklagar Kollega för politisk censur

28 april, 2015

Max Gustafsson har ritat satir åt tidningen Kollega i fyra år. Men när Unionen-tidningen bytte chefredaktör i höstas ville de inte längre ha politiska teckningar som var kritiska mot bland annat SD, menar Gustafsson. 

Max Gustafsson beskriver i ett långt inlägg på sin hemsida om hur hans satirteckningar med politiskt innehåll blivit refuserade en efter en sedan i höstas då fackförbundstidningen Kollega ”anser dem vara politiska”.

Det hela började när han gjorde en SD-kritisk bild på flyktingar som ville ha hjälp på plats i krigshärjade områden.

”De ville absolut inte ta in den. När jag undrade varför blev svaret att jag ”inte behövde ifrågasätta det”. Istället fick jag olika teman att teckna efter, varav ett var jobbcasting (arbetsintervju framför kamera). Jag gjorde då en bild som tog parti för en diskriminerad person på arbetsmarknaden, omgiven av stereotypt lyckade människor. Också den blev refuserad eftersom ”den är politisk”. Jag fick höra att jag ”inte ska problematisera”, och inte porträttera diskriminerade människor eftersom de då ”får en offerroll”, skriver Gustafsson.

Kollega har över 600 000 medlemmar. Naljen Ståhlström (bilden) är ny chefredaktör sedan i september.

– Som ny chefredaktör ser jag över allt från organisationen till frilansar. Max Gustafsson är en frilansmedarbetare som jag avbröt samarbetet med, det handlar inte om censur, utan är ett samarbete vi valt att avsluta, säger hon.  

Max menar att teckningar blivit refuserade för att de varit politiska. Stämmer det?

– Det här känns som ett personalärende och jag kan inte kommentera det här vidare, säger Naljen Ståhlström.

Men är det okej med politisk satir hos Kollega?

– Det är en icke-fråga, vi har valt att inte ha satir. Den förre chefredaktören tyckte det var bra inslag men jag har gjort en annan bedömning.

Men skulle det vara okej med politiskt laddade debattartiklar eller krönikor? Som exempelvis kritiserade SD?

– Vi är en tidning handlar om arbetsmarknadsjournalistik, alltså ämnen som rör arbetsmarknaden som är innehållet. Det är en icke-fråga.

Arbetsmarknadsfrågor är väl ofta sammankopplade med politiken? Exempelvis hur SD ser på de frågorna, skulle man kunna skriva om det?

– Självklart skulle det inte censureras så länge det handlar om arbetsmarknadsfrågor.

Så det har inte refuserats för att det var för politiskt?

– Jag säger återigen, vi är en tidning som handlar om arbetsmarknaden, det är våra frågor. Levererar man saker till oss som inte har med våra ämnen att göra så kan vi inte publicera.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kurt Lillieholm ons, 2015-04-29 09:34
Unionen ska kämpa för demokratin. Är en opolitisk organisation. Men SD är en fascistisk organisation som leker demokrater för att framstå som rumsrena. Vi skattebetalare får betala för det. Jag kanske blir utesluten som medlem i Unionen om jag har åsikten att Ståhlström borde söka annat jobb som passar henne bättre. Arbetsmarknad är politik Naljen Ståhlström!!!! Vill inte ha tidningen så länge den förfäktar nån annan åsikt.
Inlagt av Marre ons, 2015-04-29 10:06
Helt otroligt att SD-kritik och SD-satir tycks ses som ett krav, och att frånvaron av sådan ses som en misstänkt avvikelse som måste ifrågasättas.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies