Gå direkt till textinnehållet

”Sanktionerna mot Belarus inte tillräckliga”

Europeiska Journalistfederationens ordförande Mogens Blicher Bjerregård anser att EU och USA måste sätta press på Ryssland. ”Jag är orolig för att attackerna mot journalister i Belarus kommer att eskalera ytterligare”, säger han till Journalisten.

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) följer utvecklingen i Belarus noggrant, uppger organisationens ordförande Mogens Blicher Bjerregård. Genom bland annat det belarusiska journalistförbundet BAJ får EFJ återkommande rapporter om repressionen mot medier och journalister i landet.

– För närvarande sitter 22 journalister fängslade och ytterligare sju sitter i husarrest i Belarus. En stor andel av dem kommer från nyhetssajten Tut.by som stängdes förra veckan, säger Mogens Blicher Bjerregård över telefon medan han går igenom morgonens rapport.

Attackerna mot journalister i Belarus har eskalerat våldsamt under våren, konstaterar han, men söndagens flygplanskapning för att gripa exiljournalisten Raman Pratasevitj överraskade alla.

– Jag kunde inte föreställa mig det i mina vildaste fantasier. Det är statsterrorism, och det visar att regimen i Belarus är beredda att ta till extrema handlingar för att tysta journalister. Jag är orolig för att attackerna mot journalister i Belarus kommer att eskalera ytterligare, säger Mogens Blicher Bjerregård.

Kapningen av Ryanairs plan 4978 över belarusiskt luftrum har fördömts internationellt och i går kväll enades EU-ländernas stats- och regeringschefer om ett stopp för belarusiska flygbolag i EU och utökade sanktioner mot landet.

Men Mogens Blicher Bjerregård är inte nöjd.

– Kommer detta att förändra situationen för journalister i Belarus? Är EU-sanktionerna tillräckliga? Nej, är mitt svar. Detta räcker inte.

Vad mer måste till?
– USA, EU, Storbritannien och andra länder måste gemensamt sätta press på Ryssland. Det är Ryssland som är nyckeln till förändring i Belarus när det gäller situationen för medier och journalister, trots att situationen för journalister även i Ryssland är utmanande.

– Hur det ska ske ska jag inte bedöma. Vi vet inte heller om det redan pågår diplomatisk aktivitet med Ryssland, men det är väl troligt.

Mogens Blicher Bjerregård har besökt belarusiska journalistförbundet BAJ i Minsk flera gånger. Han menar att det just nu är den viktigaste och starkaste fristående organisationen i landet.

– Jag är oerhört imponerad av BAJ. De är en liten organisation med tusen medlemmar, men de agerar smart. Pressklubben i Belarus knäcktes eftersom regimen anklagade dem för att ta emot pengar från ambassader, och kunde stämpla dem som en utländsk operatör, ”foreign agent”. BAJ har hittills lyckats undgå att hamna i en sådan situation, Mogens Blicher Bjerregård.
 

Fakta

Europeiska journalistfacket

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) är Europas största journalistorganisation som representerar 320 000 journalister i 72 journalistföreningar och fackförbund i 45 länder. Svenska Journalistförbundet är medlem i EFJ.

Fler avsnitt
Fler videos