Gå direkt till textinnehållet

Kinesiska staten till förnyat angrepp på Kurdo Baksi

Kinas yttrandefrihetsbrott Efter Kurdo Baksis debattartikel i Svenska Dagbladet om Gui Minhai går Kinas ambassadör i Sverige återigen till attack och kallar Kurdo Baksi för en lögnare och ryktesspridare och ”en antikinesisk frontfigur i Sverige”. Kurdo Baksi ser reaktionen som ett gott betyg för engagemanget för Gui Minhai.

I kulturdebattartikeln i SvD i förra veckan anklagar journalisten och författaren Kurdo Baksi den svenska staten för att låta ekonomiska intressen gå före mänskliga i relationen med Kina.

”Bortsett från några korta uttalanden har inte Sverige agerat konkret för att hämta hem göteborgaren Gui Minhai. En orsak kan vara att Sveriges handel med Kina blomstrar mer än någonsin. Och så länge de ekonomiska intressena går före mänskliga intressen hos oskyldiga svenska medborgare, födda i utlandet, kan de glömma hjälp från de svenska makthavarna”, skriver Kurdo Baksi i artikeln.

I går söndags publicerade den kinesiska ambassaden i Stockholm ett uttalande på sin hemsida med anledning av debattartikeln.

Annons Annons

”Kurdo Baksi, en man som springer i fronten för de antikinesiska krafterna i Sverige, har för vana att kalla svart för vitt i fallet Gui Minhai”, skriver ambassaden och anklagar Kurdo Baksi för att på ett ”godtyckligt sätt sprida rykten och lögner” om Gui Minhai.

Kinesiska ambassaden hävdar att Kurdo Baksi i sin debattartikel ”återgått till sina gamla knep att förvrida och fabricera fakta”.

Ambassaden påstår också att ett antal sanna uppgifter är lögner, bland annat att Gui Minhai skulle ha kidnappats, att han tvingades att erkänna i tv och att han nekades advokat och rättegång.

Ambassaden hävdar att Kurdo Baksi försöker underminera relationerna mellan Kina och Sverige.

Kurdo Baksi är inte förvånad över angreppet. Han blev angripen av ambassaden redan i december för sina artiklar.

– Det som förvånade mig var dock att de kallade mig för en frontfigur för de antikinesiska krafterna i Sverige. Men kampanjen mot mig är uppenbart ett led i kampanjen mot Gui Minhai och är beordrad av Peking. Reaktionen från Peking är ett gott betyg för engagemanget för Gui Minhai, säger Kurdo Baksi till Journalisten.

– Det är viktigt att ambassadens agerande fördöms. Det är inte Kina som ska definiera yttrandefriheten, det är det vi som ska göra.

Författarförbundet fördömer i ett uttalande Kinas nya angrepp mot Kurdo Baksi som förbundet anser går längre än det tidigare, i och med att ambassaden anklagar honom för att underminera relationerna mellan Sverige och Kina.

”Sveriges Författarförbund fördömer ambassadens påhopp mot vår medlem Kurdo Baksi. Anklagelserna mot Baksi är allvarliga och bottnar inte i verkligheten”, skriver Grethe Rottböll och Patrik Lundberg, ordförande respektive vice ordförande i förbundet.

Journalistförbundet fördömer också angreppen och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har skickat ett protestbrev till Kinas ambassad i Stockholm. 

”Svenska Journalistförbundet kommer inte att stå och titta på när yttrandefriheten som vi har kämpat för används för något som liknar en förtalskampanj mot en journalist”, skriver Jonas Nordling i brevet.

På onsdag nästa vecka hålls en manifestation för Gui Minhai som då suttit frihetsberövad i 1 200 dagar. Kurdo Baksi är arrangör tillsammans med Journalistförbundet och Svenska Författarförbundet.

 

Fakta

Manifestation för Gui Minhai den 30 januari
Den 30 januari har förläggaren Gui Minhai suttit frihetsberövad i 1 200 dagar. För att ge den svenske medborgaren stöd anordnas den dagen klockan 12 en manifestation i ABF-huset i Stockholm. Initiativtagare är Kurdo Baksi och manifestationen arrangeras av Journalistförbundet och Sveriges Författarförbund.

Fler avsnitt
Fler videos