Gå direkt till textinnehållet

Så många litar inte helt på mediernas klimatrapportering

Demoskop har genomfört det man kallar ”sin mest omfattande klimatundersökning hittills” som visar att en stor del av medborgarna inte tycker man fullt ut kan lita på medierna när det gäller klimatrapporteringen.

I Demoskops stora undersökning ställer man bland annat frågan "Tycker du att medierna generellt rapporterar korrekt eller felaktigt om klimatförändringarna”. Där svarade 3 procent ”helt korrekt” medan 55 procent svarade ”i stort sett korrekt”.

Anmärkningsvärt är att hela 15 procent svarar ”i stort sett felaktigt” och 5 procent ”helt felaktigt”, medan 22 procent sade sig vara tveksamma eller utan åsikt.

En annan av frågorna handlar om allmänheten känner att medier rapporterar tillräckligt om klimatförändringarna? Nästan 4 av 10 tycker att medierna rapporterar lagom. Men en betydande grupp, 35 procent, menar att medier rapporterar för lite.

Annons Annons

Nästan hälften av de tillfrågade håller med om påståendet "Det är svårt att bedöma vad som är sant när det gäller klimatförändringarna" (44 procent), endast 10 procent säger att de är tveksamma eller inte har någon åsikt.

Om man tittar på förtroendet för olika aktörers klimatrapportering hamnar journalister efter både forskare och miljöorganisationer. Knappt en av tre säger att de har förtroende för vad journalister rapporterar om klimatförändringarna och för regeringen och politikerna är förtroendet ännu lägre.

Demoskop har också genomfört ett seminarium under rubriken ”Klimatkrisen och medierna – Varför litar inte allmänheten på journalisterna” där bland andra Jan Helin, SVT, Jonathan Jeppsson, Aftonbladet, Björn Wiman, DN och Martin Ahlquist, SvD deltog.

DNs kulturchef Björn Wiman (bilden) säger under seminariet att det låga förtroendet för mediernas rapportering om klimatet är svårt att uttala sig om och tolka eftersom det är första gången undersökningen görs.

– Det är den första reservationen jag skulle vilja göra. Att sju av tio har bristande förtroende för mediernas sätt att rapportera motsägs delvis av en del andra undersökningar från SOM-instutet och liknande, som visar på stort förtroende för mediernas sätt att berätta om verkligheten, säger Björn Wiman.

Däremot menar Björn Wiman att det är direkt chockerande att 40 procent av de tillfrågade tvivlar på ett vetenskapligt faktum, att det är människan som orsakar klimatförändringarna. Vilket FNs klimatpanel nyligen också slagit fast

– Det är förvånande, en förklaring kan vara att de här klimatförnekande eller fördröjande lobbying-kampanjerna som varit aktiva i årtionden, och finansieras internationellt, också har genomslag i Sverige, menar han.

Björn Wiman menar vidare att även om det hänt mycket i svensk klimatjournalistik de senaste åren så är medierna fortfarande långt ifrån att ”ge den här nyheten den plats den förtjänar på den dagliga agendan”.

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Ahlquist är inne på en annan linje.

– Här och där har det funnits en sammanblandning mellan journalistik och aktivism och det tror jag inte är bra, det om någonting påverkar förtroendet, säger Martin Ahlqvist.

Att sju av tio svenskar tycker man inte helt och fullt kan lita på medierna när det gäller klimatrapporteringen förvånar SVTs mediedirektör Jan Helin (bilden).

– Att det är så många i den här frågan är jag överraskad och även nedslagen av, säger Jan Helin.

Samtidigt menar Jan Helin att man kan dra olika slutsatser av att 40 procent säger sig underinformerade i frågan.

– Antingen menar de att de tycker vi har för lite rapportering och därför är missnöjda. Det vore en sak om det kunde hänföras till klimatförnekare eller skeptiker men det är för många. Det här skulle jag behöva grotta mer i för att förstå, menar Jan Helin.

Fler avsnitt
Fler videos