Gå direkt till textinnehållet

Så hindrar Turkiet journalister som bevakar jordbävningskatastrofen

Reportrar utan gränser kan visa hur turkiska myndigheter på en rad sätt har hindrat journalister från att fritt bevaka jordbävningskatastrofen. Det handlar bland annat om fysiskt våld, juridik, nätattacker och restriktioner på Twitter.

Den 8 februari har RSF registrerat tre fall där journalister har frihetsberövats på oklara grunder. Mahmut Altintas, reporter på pro-kurdiska Mesopotamia Agency (MA), och Sema Caglak, reporter på JinNews, frihetsberövades i Birecik för att de inte hade sitt officiella presskort med sig. Samtidigt frihetsberövades reportern Mehmet Güles tillsammans med en hjälparbetare i Diyarbakir, misstänkt för att ha ”iscensatt hat”. 

Flera journalister har också rapporterat fysiska attacker och/eller hot från polisen. Ferit Demir, reporter på Halk TV, säger att han blev sparkad flera gånger av en polis medan han bevakade händelser i Malatya. Irem Afsin uppger att Urfa-provinsens polischef har hotat med att ”han skulle handskas med” om han skrev negativt om deras arbete med katastrofen. 

Även en rad utländska medier har begränsats i sitt arbete, bland annat genom att myndigheterna infört en ackrediteringsprocess för de som vill komma in i området. Guillaume Perrier, reporter på franska Le Point, nekades ackreditering den 8 februari eftersom hans rapportering anses vara ”ett hot mot den nationella säkerheten”. 

Annons Annons

Samtidigt har man registrerat hur bandbredden över internet strypts flera gånger under den här tidsperioden.

Bland annat den 10 februari när den ströps under minst tio timmar, en tidpunkt när det styrande AKP-partiet fick intensiv kritik för sitt räddningsarbete. På samma sätt har man registrerat restriktioner på Twitters plattform samma dag. 

På nätet har ett antal journalister även mötts av trollarmeér, botar och AKP-politiker som försökt misskreditera dem på olika sätt. En av dem är Seyhan Avsar, efter att han hade rapporterat om en ung man som dött efter att han blivit gripen av polisen. 

Jordbävningen har dödad minst 20 journalister i Antakya, Gaziantep och Adiyaman. Den totala dödsiffran uppges nu vara över 30 000 människor.

Fler avsnitt
Fler videos