Så blir Grävseminariet 2018
Tänk stort – gräv lokalt är temat för 2018 års grävseminarium den 13-14 april. Gräv 18 satsar på igenkänning och lokaljournalistik när det är dags för seminariet att ta plats i Helsingborg Arena.
HD och Sydsvenskan har satsat mycket på gräv lokalt och regionalt. Och många vill gräva lokalt, det finns ett sug. Det känns som det finns ett stort stöd för grävande journalistik bland redaktionsledningar, så uppfattar jag det när jag är ute. Man vill satsa och många drar igång satsningar på olika typer av grävande journalistik.
Det säger Emma Johansson, grävgeneral för Gräv 18 som till vardags arbetar som redaktör och reporter för HD/Sydsvenskans grävnav.
2007 började hon i grävgruppen på HD. Året därpå vann hon, tillsammans med kollegan Lars Andreasson, en Guldspade för sitt reportage om invandrare som diskrimineras av bostadsrättsföreningar och hon har varit nominerad ytterligare två gånger. Sin journalistiska bana inledde hon 2001 på Östgöta Correspondenten och hon har suttit i Föreningen Grävande journalisters styrelse.
Planeringen för Gräv 18 började i mars förra året. Efter en fråga från Terje Carlsson, tidigare ordförande för FGJ, bestämde sig HD/Sydsvenskan för att ansöka om att arrangera Gräv 18. Sedan inleddes arbetet med att hitta en lokal och ett datum. Efter det sattes en arrangörsgrupp ihop bestående av representanter från andra tillfrågade medier i regionen.
Helsingborg Arena, som ska härbärgera Gräv 18, ligger i Olympiaområdet i närheten av fotbollsarenan Olympia och idrottsanläggningen Idrottens hus, en cirka 20 minuters promenad från stadskärnan. Den invigdes 2012 och den stora arenahallen rymmer ungefär 5 000 personer så utrymme finns. Den känns modern och ljus inomhus – trots det gråmulna väder som ligger som en våt yllefilt över staden när Journalisten är på besök. Det finns flera mindre hallar och konferensrum och arenan presenterar sig som Sveriges nyaste. Till vardags huserar bland annat innebandylaget FHC och handbollslaget OV Helsingborg där och 2015 hölls en deltävling i Melodifestivalen i arenan.
– Vi har räknat med att runt 700 kommer. Det brukar ligga ungefär där, säger Emma Johansson. Men jag säger gärna 800.
Grävseminariet kommer inte att behöva använda hela arenan. Guldspadefesten hålls i arenahallen, som delas av, där en del blir stora scenen och en annan blir lunch- och festlokal.
– Vi hyr Helsingborg Arena som vem som helst, och vi har sökt och fått ett bidrag från evenemangsfonden som alla som ordnar evenemang i staden kan få, baserat på hur många hotellnätter och hur mycket turistintäkter det beräknas föra med sig. Vi har fått 125 000 kronor därifrån.
Ungefär 50 programpunkter finns att välja mellan. Mike Rezendes är en av föreläsarna. Han är en av medlemmarna i Boston Globes Spotlight-team, som 2003 fick Pulitzer-priset för avslöjandet om sexuella övergrepp på barn och efterföljande mörkläggning inom den katolska kyrkan. Han är keynote speaker och ska även hålla en föreläsning om hur man jobbar med muntliga källor.
– Mike Rezendes är det kanske tyngsta namnet. Filmen Spotlight kommer att visas på torsdagkvällen, som en uppvärmning, säger Emma Johansson.
En annan föreläsare är Martha Mendoza, som jobbar som grävande journalist på AP (Associated Press), och som fick Pulitzer-priset 2016 för sitt avslöjande om slavproducerad fisk från Asien. Ett gräv som slutade med att 2 000 människor frigavs från de öar i Indonesien där de hölls som slavar.
– Vi har också en programpunkt som jag tror är ny. För de som kommer första gången, eller om man kommer själv, ska vi ha ett välkomstpass som guidar en i programinnehållet: ”Så får du ut det mesta av Gräv 18”, säger Emma Johansson.
– Det är inte så att man använder olika metoder när man gräver på lokal eller regional nivå, men vi vill att man ska känna igen sig när man är lokalreporter. Att man ska känna att man har nytta av det som finns i programmet.
– Och så har vi försökt sätta ihop ett paket för dem som vill gräva mer strukturerat, så att man inte bara kommer hem med en massa olika delar och är allmänt inspirerad – vilket ju i sig är bra – men det blir lätt så att det fejdar ut när vardagen kommer. Så vi har försökt sätta ihop ”ett program i programmet” med lite mer strukturerade råd, allt ifrån ”Så här väljer du idé” och grundstrukturen i ett gräv till vilka bitar som är viktiga metodmässigt.
Det ska också finnas en mobilwebb med all praktisk information där man får en översikt över de olika programpunkterna.
Årets Late Night Show kommer att hållas på rockklubben The Tivoli centralt i stan på fredagkvällen med temat #metoo.
– Vi vill att man ska känna att man är i Helsinborg. I sådana här arenor är det lätt att man känner sig lite instängd, att man lika gärna hade kunnat vara i vilken stad som helst.
Förra årets grävseminarium i Uppsala hölls samtidigt som terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm inträffade, vilket gjorde att många journalister lämnade Gräv för att jobba. Anna Lindmarker kunde inte leda Guldspadegalan, eftersom hon var tvungen att jobba med TV4s nyhetsarbete. Late Night Show ställdes in både på grund av att tonen kändes fel och att programledarna inte kunde ta sig från Stockholm.
– Det är inte lätt att ordna debatter så att de blir riktigt bra och håller spänst. Det är svårt. Men det är vårt mål att det ska vara intressant hela vägen, säger Emma Johansson, apropå Late Night Show.
Varför tycker du Gräv är viktigt?
– Jag har varit på ungefär tio grävseminarier och varje år så ger det något nytt. Mycket av det jag lärt mig har jag lärt mig på grävseminarium. Jag har fått tips och nya idéer och inte minst lärt känna folk som man sedan kan fråga när man stöter på ett problem. Det tycker jag har varit riktigt bra.
– Det är en sådan generös inställning genom hela Gräv, att man hjälper varandra. Det känns inte alls konstigt att kontakta en kollega. Man behöver inte vara någon rutinerad grävare. Det är ofta väldigt bra föreläsare. Det blir en boost, säger Emma Johansson samtidigt som hon suckar lite över att hon nu har satt ihop sitt eget drömprogram men inte kommer att hinna med att uppleva många programpunkter.
Fakta
Arrangörsgruppen
Grävseminariets arrangörsgrupp är sammansatt av representanter från medier i Skåne. Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan står för hälften av gruppen. Övriga medlemmar kommer från Sveriges Radio, Sveriges Television, Kristianstadsbladet, Kvällsposten och Ystad Allehanda. Den består av en programgrupp, en sponsringsgrupp, en grupp för kommunikation, en för teknik och service och en grupp för guldspadefesten.