S-politiker försäkrade mot medier
Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har tecknat en särskild medieförsäkring hos Folksam. Försäkringen gör att riksdagsledamöterna kan få advokathjälp om de anser sig ha blivit utsatta för förtal och vill driva processer mot medierna.
Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har tecknat en särskild medieförsäkring hos Folksam. Försäkringen gör att riksdagsledamöterna kan få advokathjälp om de anser sig ha blivit utsatta för förtal och vill driva processer mot medierna.
I den hemförsäkring som de flesta har finns ett rättsskydd som täcker advokatkostnader om man anser sig ha blivit förtalad i medier och vill väcka åtal. Men hemförsäkringen gäller bara privatlivet och inte om en person känner sig kränkt då han eller hon utövar sitt yrke.
Socialdemokratiska partiet vände sig därför till försäkringsbolaget Folksam och begärde en komplettering av den försäkring som alla socialdemokratiska riksdagsledamöter har som medlemmar i partiet.
– Det är en rättsskyddsförsäkring som kan användas om man blir förtalad i medierna, säger Maria Lyrevik, jurist på Folksam.
bryt
Enligt Birgitta Lönegård, partikassör på socialdemokraterna, känner sig många förtroendevalda utsatta och utlämnade till medierna.
– Därför vill jag att det ska finnas möjlighet för ledande politiker att ha ett komplement till hemförsäkringen som gör det möjligt att driva ärenden om man känner sig kränkt eller förtalad.
Rättsskyddsförsäkringen gäller för samtliga 144 s-riksdagsledamöter och socialdemokratiska partiets partistyrelse. Tillägget i rättsskyddet har funnits i ett år, men ännu har ingen riksdagsledamot utnyttjat möjligheterna i försäkringen.
– Det är inte vår ambition att utnyttja tillägget i rättskyddsförsäkringen, men det ska finnas den möjligheten. Det kanske kan få en del journalister att tänka till innan de skriver, säger Birgitta Lönegård.
bryt
För att de socialdemokratiska ledamöterna ska kunna anlita juridisk expertis krävs det att de kränkande uppgifterna i medierna är så grova att det kan leda till ett tryckfrihetsbrott. I tillägget i rättsskyddsförsäkringen står det: ”Villkoren gäller om denna på grund av det politiska uppdraget utsätts för kränkande uppgifter i radio, TV eller press eller nämnda mediers nätupplagor som kan prövas som tvistemål eller prövas som enskilt åtal enligt Tryckfrihetsförordningen eller Yttrandefrihetsgrundlagen.”
På folkpartiets riksdagskansli säger man att de kanske borde skaffa en sådan försäkring eftersom deras riksdagsledamot Mauricio Rojas i förra veckan kallades för ”ett jävla svin” av socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Mauricio Rojas har krävt en ursäkt eftersom han känner sig kränkt och förolämpad.
Men någon kollektiv rättskyddsförsäkring för sina ledamöter har inte folkpartiet.
– Det finns kulturskillnader mellan partigrupperna. Vi har en glasklar skiljelinje mellan det privata och riksdagsgruppen. Försäkringar är inget vi har gemensamt, säger Karin Karlsbo, kanslichef på folkpartiet.
bryt
Inte heller de övriga riksdagspartierna har tecknat någon kollektiv tilläggsförsäkring för sina ledamöter.
Birgitta Lönegård vill inte uttala sig om hur de andra partierna har ordnat med försäkringar, men påpekar att eftersom socialdemokraterna sitter i regeringsställning är trycket på statsråden och ministrarna hårdare.
– Det är klart att pressen på dem är större än på okända politiker.
pj@journalisten.se