Gå direkt till textinnehållet

Rysk journalist hittad död

Journalisten och människorättsaktivisten Timur Kuashev har hittats död i en förort till Nalchik, huvudstad i den autonoma republiken Kabardino-Balkar i ryska Kaukasien. Han jobbade för tidningen Dosh som tilldelats ett pressfrihetspris..

”Kuashev död är ännu en påminnelse om det orimliga höga pris oberoende journalistik i vissa republiker i ryska Kaukasien måste betala,” säger Johann Bihr, chefen för Reportrar utan gränsers bevakning av Östeuropa och Centralasien.

Reportrar utan gränser kräver att en opartisk utredning tillsätts för att ta reda på om det kan rör sig om ett mord.

Kuashev kropp hittades i en skog nära staden Nalchik. Enligt de första rapporterna bar kroppen inga synliga tecken på våld. En obduktion ska genomföras för att fastställa dödsorsaken. På tidningen Dosh tror kollegerna att Timur Kuashev kidnappades från sitt hem.

Annons Annons

Timur Kuashev har skrivit flera artiklar om de övergrepp som utförts av säkerhetsstyrkor. Han kritiserade nyligen den ryska politiken i Ukraina.

Timur Kuashev har vid flera tillfällen blivit hotad, och den 30 april 2013 publicerade han ett öppet brev där han sade att han var orolig för sitt liv.

Dosh ansvarige utgivare Abdulla Duduyev sade till Reportrar utan gränser att Timur Kuashev skrev artiklar om politik och säkerhetsstyrkornas verksamhet på ett ”effektivt, ärligt och modigt” sätt.

Dosh fick Reportrar utan gränsers pressfrihetspris i kategorin ”Media” år 2009.

Reportrar utan gränser publicerade en rapport om mediers frihet i närliggande Dagestan och Tjetjenien i oktober 2011.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos