Gå direkt till textinnehållet

RSF och Journalistförbundet anmäler polisen till JK

Tidigare i somras förde polisen bort två journalister som bevakade en klimataktion i Stockholm. Nu JK-anmäler Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige (RSF) händelsen. ”Polisens agerande är helt oacceptabelt”, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert. 

Journalistförbundet och RSF Sverige har idag gemensamt skickat in en anmälan till Justitiekanslern. Detta med anledning av polisens agerande mot två journalister som blev bortförda i samband med en klimataktion i Stockholm, det skriver förbundet på sin sajt.

Som Journalisten rapporterade i förra veckan har RSF och förbundet tidigare haft ett möte med polisen där man också fördömde agerandet.

– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt. För oss är det uppenbart att polisen gjort en rad allvarliga fel och därför går vi vidare och anmäler polisen till JK. Vårt mål är att det här aldrig ska hända igen, säger Ulrika hyllert, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar.

Parterna lyfter även polisens bristande respekt för källskyddet i anmälan och att polisens agerande är i strid med de principer som finns i tryckfrihetsförordningen om anskaffarfrihet, efterforskningsförbud och källskydd.

Fler avsnitt
Fler videos