Ronan Farrows nya dokumentär skildrar de tilltagande angreppen på pressfriheten

23 juni, 2022

Genom att följa fyra journalister i ett år visar Endangered hur pressfriheten i står under ett allt hårdare tryck. Nu ska den visas på HBO. 

I dokumentären får man följa fyra journalister i USA, Mexiko och Brasilien under ett års tid, bland annat när de rapporterar från Black Lives Matter- och covid-19-demonstrationer, och utsätts för våldsamheter och hot av sina egna myndigheter.

Endangered regisseras och produceras av Oscarnominerade Rachel Grady och Heidi Ewing. Som exekutiv producent hittar man Pulitzervinnaren Ronan Farrow.

I en intervju i Guardian pekar regissören Heidi Ewing på USAs förre president Donald Trumps ansvar för den försämrade pressfriheten och säkerheten för journalister:

”I samma ögonblick som Trump började säga åt journalister att hålla käften, skälla ut dem och skrämma dem eftersom deras rapportering om covid var väldigt obekvämt för honom, började andra ledare att imitera honom. De härmade hans fraser, ord för ord, på sina egna språk. Det var en stor gåva från Trump till autokratiska politiker i Ungern, Polen, Brasilien, Mexiko – så många platser. Vi kunde ha gjort ett enormt montage av 20 andra länder där politiska ledare kopierade honom”, säger Heidi Ewing.

Endangered har premiär på HBO den 28 juni.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies