Gå direkt till textinnehållet

”Romansbedrägerier är oerhört skamfyllda”

Frilansjournalisterna Beata Hansson och Anna-Sara Fire har känt varandra i 20 år. När en gemensam närstående råkade ut för en romansbedragare stod de först helt oförstående. Sedan skrev de en bok om en brottskategori med stort mörkertal.

Den 70-åriga änkan Iris får ett meddelande på Messenger. En okänd yngre amerikan, en militär posterad i Afghanistan, har sett hennes profilbild och han tycker att hon är fin. De börjar messa. Mindre än ett halvår senare har Iris skickat alla sina besparingar till mannen hon aldrig träffat. Hon kan inte betala vinstskatten på lägenheten hon sålt ett år tidigare. Hyran i den nya lägenheten är hög, hennes pension låg. Fallhöjden när bedrägeriet till slut uppdagas är helt enkelt enorm. 

– Historierna och upplevelserna hos de utsatta kvinnorna är ganska identiska, säger Anna-Sara Fire. 

– När berättelsen om Iris landade rakt i knät på oss förstod vi först inte – hur kan en människa gå så här långt för att upprätthålla känslan av att inte ha blivit lurad? säger Beata Hansson. 

Annons Annons

I reportageboken Drömmen om Tom Walker (Ordfront) varvas Iris berättelse med intervjuer med allt från präster och poliser till kärlekssociologer. Medan Anna-Sara Fire skrivit Iris berättelse har Beata Hansson gjort expertintervjuerna. Hon går på två spår: ”Kerstin Thorvall-spåret” och bedragarspåret.

– Hur kan man vara så lättlurad, hur lyckas bedragarna? Och vilka möjligheter har den äldre kvinnan att vara en fullödig kvinna? Bekräftelsebehov har vi alla, intill döddagar. Att behöva erkänna för omgivningen, som Iris, att hon trodde att en 30 år yngre man var attraherad av henne – det är enormt skamfyllt, säger Beata Hansson.

Partierna i boken som följer Iris blir allt mer plågsamma att läsa ju längre bedrägeriet fortgår. Och ja, det var jobbigt att skriva dem också, säger Anna-Sara Fire:

– Att lyssna på hennes berättelse och göra något av det, som förklarar och inte stigmatiserar ytterligare, var utmaningen. Men det verkligt jobbiga var ju att hon utsattes för det här.

Det stod klart tidigt att fenomenet romansbedragare är vanligare än de föreställt sig. En stödförening finns där utsatta kvinnor stöttar och varnar varandra.

– Bedragarna har flyttat in från gatan, det är lättare att bli lurad idag, internet gör det så enkelt, säger Beata Hansson.

Gensvaret sedan boken släpptes har varit stort. Minuter efter att Beata Hansson gått ut från studion i TV4s Nyhetsmorgon började deras telefoner ringa – nya kvinnor ville berätta sin historia.

– Vi vill bidra till att ta bort skammen kring det här, få folk att känna att de inte är ensamma. Anhöriga och barn måste vara mer nyfikna på sina närstående, fråga mer, säger Beata Hansson. 

Fler avsnitt
Fler videos