Gå direkt till textinnehållet

Robot vs Journalist

Är medieföretagens nästa sparåtgärd att ersätta journalister med algoritmer? Redan nu finns det datorprogram som automatiskt skriver texter.  Rätt använda kan mjukvaruprogram frigöra reportrar från tråkiga rutiner så att de kan syssla med granskande journalistik.

Nyhetsbyrån Siren har specialiserat sig på att bevaka myndigheter och domstolar. Enbart landets alla tingsrätter expedierar 190 000 domslut per år. För att manuellt granska alla deras domar skulle Siren behöva anställa dussintals journalister. Genom att använda mjukvaruprogram som de utvecklat tillsammans med datalingvister från Stockholms universitet kan datorerna göra grovjobbet, söka igenom dokument och skriva en kort ingress.

– De algoritmskapade texterna som vi levererar är inte avsedda för publicering, även om vissa skulle hålla för det. Texterna kan ses som ett underlag eller ett halvfabrikat att jobba vidare med ute på landets redaktioner, säger Matti Larsson, Sirens VD och chefredaktör.

Att Siren spottar ut över 3 000 nyheter per dag kan låta skrämmande för journalister som jobbar på andra redaktioner, att en programvara är effektivare än en reporter. Matti Larsson tror inte att automatgenererade texter är ett hot mot journalistkåren. Vad programmen gör är att effektivisera det tidskrävande jobbet att gå igenom dokument för att se om där finns något av nyhetsvärde.

– Jag är skeptisk till att fylla en tidning med automatgenererade texter. Den skulle inte bli speciellt läsvärd. Texterna blir ganska statiska. Däremot ger tekniken oss verktyg för att automatiskt skapa halvfabrikat, som med liten manuell journalistik handpåläggning på kort tid kan förädlas till publicerbara artiklar, säger Matti Larsson.

En robot är mycket billigare i drift än en journalist, den jobbar alla timmar på dygnet, tar inte ut semester och vabbar inte. För arbetsgivare kan det vara lockande att fylla sidorna med autogenerade texter.

Ännu finns det inga kreativa datorer, mjukvaruprogram som är innovativa. Datorer har ingen smak. Fortfarande är människor bättre på analys och empati, något som behövs i journalistiken. Men alla nyhetstexter är inte empatiska eller analytiska.

Läs mer om robotjournalstik i senaste numret av Journalisten

Fler avsnitt
Fler videos