Gå direkt till textinnehållet

Reporter på Radio Liberty dödad av bilbomb

Journalisten Elias Dayi som arbetade för amerikanska Radio Liberty och Radio Free Europe dödades av en bilbomb i Afghanistan på torsdagen.

En bomb placerad under Elias Dayis bil exploderade på torsdagsmorgonen och dödade honom och skadade två förbipasserande samt Elias Dayis bror som också befann sig i bilen. Bröderna, båda journalister, var på väg till pressklubben i Lashkar Gah, som är huvudstad i Helmandprovinsen i södra Afghanistan. Ingen har tagit på sig bombattentatet. Det rapporterar bland andra al-Jazira.

Elias Dayi var reporter för de amerikanska kongressfinansierade medierna Radio Free Europe, Radio Liberty och Radio Azadi i Helmandprovinsen i över tio år. Radio Azadi uppges nå över 60 procent av invånarna i Afghanistan.

Afghanistans president Ashraf Ghani fördömer i ett uttalande mordet. Även USAs ambassadör i Kabul, Ross Wilson, fördömer mordet och skriver på Twitter: ”Detta är ännu ett angrepp mot pressfriheten. Dessa attacker mot journalister måste upphöra omedelbart.”

Annons Annons

De senaste veckorna har flera attacker riktats mot journalister, aktivister, lärare och myndighetspersoner i Afghanistan. Tidigare i veckan dödades Jama Siawash, före detta nyhetsankare på tv-kanalen Tolo News, av en bilbomb i Kabul, rapporterar BBC.

Fler avsnitt
Fler videos