”Reellt uttryck för dåligt politiskt ledarskap”

20 september, 2018

FOTO: Jacob Nielsen Nedskärningarna på Danmarks radio ”Det råder förvirring”, säger Øjvind Hesselager, chefredaktör på danska Journalisten, om reaktionerna efter nedskärningarna på Danmarks Radio.

– Det väcker frågan om hur det kan komma sig att DR plötsligt är 20 procent för stort. Det verkar som att skiftande politiska majoriteter tolkar DRs roll helt olika, vilket är förödande för DR. Den utveckling man trodde var rätt är nu plötsligt fel, säger Øjvind Hesselager.

Han anser att det skapar en stor frustration hos medarbetarna och är ett reellt uttryck för dåligt politiskt ledarskap.

– Det smittar av sig på resten av mediebranschen, som nu också ska hitta nya roller alltefter konsekvenserna av sparpaketet på DR. När man skär bort 20 procent av bikupan orsakar det inte bara en röra inne i kupan, utan också utanför den.

Han säger att politikernas detaljstyrning i stor utsträckning är en symbolpolitik som de kan skryta med för väljarna och varandra på partimöten.

– Det är mycket svårt för politikerna att tygla medieutvecklingen genom detaljstyrning, särskilt när politikerna vet allt för lite om det konkreta mediearbetet. Det verkliga innehållskontraktet existerar mellan publiken och medierna, inte mellan politikerna och väljarna, säger Øjvind Hesselager.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Nedskärningarna på Danmarks radio

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies