Rapports inslag om p-böter var osakligt

4 mars, 2013

GRN-beslut Rapport i SVT påstod att parkeringsvakter får provision. Uppgiften var felaktig och Granskningsnämnden fäller inslagen för brott mot kravet på saklighet.

I flera nyhetssändningar på morgonen den 25 oktober berättade SVT Rapport att det var svårt för konsumenter att få rätt i tvister om parkeringsböter. Undersökningen var gjord av SVT.

I inslaget påstods att parkeringsvakter jobbar på provision, en uppgift som visade sig vara felaktig och som också anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV. SVT svarar i sitt yttrande att orsaken till att uppgiften kom med var ett missförstånd och att uppgiften därför inte fanns med i senare sändningar under dagen.

Granskningsnämnden anser att uppgiften hade betydelse för framställningen i inslaget och skriver i sitt beslut: ”Mot bakgrund av att SVT inte beriktigade påståendet om att parkeringsvakter får provision anser nämnden att inslaget strider mot kravet på saklighet i SVTs sändningstillstånd.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies