Gå direkt till textinnehållet

Rapportering av tråkiga brott önskas

Det är olyckligt att medierna tenderar att slå upp ovanliga och otäcka brott stort, menar Britt Börjesson som är forskare och lärare på JMG, institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.: – Mediebilden blir då att det är en större risk för att dessa saker ska inträffa än vad det egentligen är, säger Britt Börjesson till Nya Wermlands-Tidningens nätupplaga.

Det är olyckligt att medierna tenderar att slå upp ovanliga och otäcka brott stort, menar Britt Börjesson som är forskare och lärare på JMG, institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.
– Mediebilden blir då att det är en större risk för att dessa saker ska inträffa än vad det egentligen är, säger Britt Börjesson till Nya Wermlands-Tidningens nätupplaga.

Hon önskar att medierna i stället rapporterade mer om “tråkiga” vardagsbrott, såsom stölder. Det skulle ge en rättvisare bild av verkligheten, menar Britt Börjesson.

Även om hon anser att de pressetiska reglerna är nödvändiga, så blir resultatet ibland att vissa fakta maskeras så att hela sammanhanget inte når läsaren. Det tillsammans med att få brott följs upp hela vägen till rättegång skapar en osäker bild av brott som gör att vissa läsare kan känna sig otrygga i onödan.

– Trygghet är en av våra mest basala behov. Kriminalitet hotar vår trygghet och det måste vi bearbeta. Vi vill ha reda på om sådant händer runt omkring. Det är en del av vår individuella omvärldsbevakning, säger Britt Börjesson till nwt.se

al@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.