RÅ tar upp polisskotten i Göteborg
Riksåklagaren prövar nu om beslutet att lägga ned förundersökningen om polisskotten i Göteborg var riktigt. Skälet är att pensionerade ingenjören Tore Wolff begärt överprövning sedan han sett Uppdrag Granskning på TV och förfärats över hotad rättssäkerhet.
Riksåklagaren prövar nu om beslutet att lägga ned förundersökningen om polisskotten i Göteborg var riktigt. Skälet är att pensionerade ingenjören Tore Wolff begärt överprövning sedan han sett Uppdrag Granskning på TV och förfärats över hotad rättssäkerhet.
Begäran kom in per mejl i onsdags eftermiddag, fem dagar efter överåklagare Björn Ericsons omdiskuterade beslut att lägga ned förundersökningen.
Ärendet är lottat på byråchef Gudrun Antemar hos riksåklagaren.
– Vi har inget beslut de närmaste dagarna, det kommer att ta sin tid. Det är ett omfattande material som ska gås igenom, säger hon till Journalisten.
Riksåklagaren gör ingen egen utredning utan går igenom Björn Ericsons material och granskar riktigheten i hans beslut. Om RÅ finner att beslutet ska ändras kommer förundersökningen att återupptas, förmodligen av en annan åklagare.
Pensionär upprörd efter Uppdrag Granskning
Tore Wolff, 66, i Stockholm är pensionerad ingenjör. Han var inte själv i Göteborg under demonstrationerna mot Bush och EU-toppmötet. Det är TV-bilderna i SVTs Uppdrag Granskning som gjort honom upprörd.
– Jag har funderat länge på det här. Jag blev hemskt illa berörd av programmet för en vecka sedan och kände så starkt att det här inte bara får läggas åt sidan. Sen blev det ju förstärkt av programmet i tisdags när man kunde se hur polisen dolde sin pistol bakom skyddsskölden tills han tog fram den och sköt, säger Tore Wolff.
Det är främst två saker han riktar in sig på i sin begäran om överprövning. Det första är att överåklagare Björn Ericson hänvisar till att poliserna var frustrerade efter att ha varit hårt trängda vid en situation innan Hannes Westberg sköts. Det kan inte rättfärdiga att frågan om tjänstefel inte prövas vid denna situation, skriver han, och vill ha prövat om Westberg sköts med anledning av en ny akut fara eller på grund av de
tidigare orsakerna.
– Det tycker jag är oerhört upprörande. Alla filmbilder tycker jag visar att det inte var någon omedelbar fara när Westberg sköts. Det stod ju ett helt gäng poliser där då, säger Tore Wolff.
“Skytten dolde vapnet”
Hans andra punkt är att skytten inte ger någon varning innan han skjuter utan döljer pistolen bakom sin sköld.
”Eftersom detta är en unik händelse bör den objektivt granskas av domstol och inte subjektivt avskrivas av Överåklagare”, skriver ToreWolff i sitt mejl till riksåklagaren.
Hans misstro mot Björn Ericsons hantering av förundersökningen späddes på när SVTs Debatt hade överåklagaren i studion på onsdagskvällen:
– Det var obehagligt. Han lät osäker och hänvisade till att han inte kunde göra någon husrannsakan på TV. Det stärkte mina farhågor att de här myndigheterna inte är objektiva när de utreder anmälningar mot polisen.
Att hans funderingar verkligen kunde få till följd att frågan togs upp av riksåklagaren visste han inte i förväg.
Var och en som tvivlar på att en åklagare fattat rätt beslut i en förundersökning, kan begära att riksåklagaren gör en överprövning av ärendet.
Det betyder att beslutet granskas och om riksåklagaren finner att det är felaktigt rivs det upp. Den här möjligheten har inte stöd i någon lag, men är en praxis som finns sedan länge.
Få har känt till möjligheten till överprövning
Uppenbarligen är inte Tore Wolff ensam om att inte ha känt till det tidigare, eftersom han var först att begära överprövning.
– Jag funderade på det där med överåklagare och det lät ju högt. Men jag kom ihåg att det finns en riksåklagare som står över. Så jag ringde dit och frågade hur jag kunde göra om jag ville klaga och så berättade de för mig precis hur det gick till, säger han.
borge.nilsson@textra.se