Gå direkt till textinnehållet

Quick Response: Hiv–smittademäns ursprung en nyhet

I medierna är människor med hiv alltid män med utländskt ursprung. Det visar en granskning som Quick Response gjort. Medierna själva hänvisar till allmänintresse.

I medierna är människor med hiv alltid män med utländskt ursprung. Det visar en granskning som Quick Response gjort. Medierna själva hänvisar till allmänintresse.

Quick Response har bland annat talat med Andreas Berglöf som är ombudsman på hiv–Sverige och Victoria Kawase som startade den första hiv/aidsorganisationen för afrikaner i Skåne. De är övertygade om att medier främst väljer att rapportera om de hivmän som har utländskt ursprung och att det beror på ett vi–och domtänkande.

De journalister som Quick Respone pratat med hänvisar till allmänintresset– att skriva ut etnicitet är relevant för kvinnor som har varit i kontakt eller kan komma i kontakt i männen.

– Vi vill inte underblåsa rasistiska stämningar med det blir ett trovärdighetsproblem om vi sitter inne med information som vi anser har ett allmänintresse, säger Anna Lagercrantz nyhetschef på TV4 till Quick Response.

Hon får delvis medhåll av Kalle Junqvist, chefredaktör på Aftonbladet Nya Medier. Han menar att det beror på i vilket sammanhang som etnicitet skrivs ut. I fall där kvinnor kan bli oroliga ”är det pressetisk korrekt att skriva ut etnicitet, eftersom vi vill hjälpa kvinnorna”, säger Kalle Junqvist till Quick Response.

En som resonerar annorlunda är Åsa Asplid som är reporter på Expressen.

– Det tillför ingenting och det spelar främlingsfientliga krafter i händerna. Att polisen använder luddiga uttryck som ”av afrikanskt ursprung” betyder inte att journalister måste publicera det.

lb@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt