Qia Rindevall: : Fler självmord i medierna
I mitten på 70-talet, när jag började som journalist, var självmord närapå ett tabubelagt område i medierna. Men sedan dess har det hänt mycket. Mycket av det som publicerats på senare år har varit bra journalistik som hjälpt till att ta bort den tidigare skamstämpeln.
I mitten på 70-talet, när jag började som journalist, var självmord närapå ett tabubelagt område i medierna. Men sedan dess har det hänt mycket.
Det är dock ett känsligt ämne som kräver stor etisk eftertanke (se sidan 9), och det förekommer övertramp. Men mycket av det som publicerats på senare år har varit bra journalistik som hjälpt till att ta bort den tidigare skamstämpeln. Speciellt då i reportage där journalisten fått tid och möjlighet att närma sig ämnet på ett djupare plan.
bryt
Även i Danmark och Norge har mediernas behandling av självmord aktualiserats i år.
För första gången delades Werther-priset ut i Danmark. Priset går till en journalist som skrivit om självmord på ett etiskt och upplysande sätt.
I Norge har frågan om hur man ska skriva om självmord debatterats i höst. Norska journalistförbundets landsmöte ska i slutet av november ta ställning till en ändring av de pressetiska reglerna. I förslaget finns en nyskrivning i rekommendationen om publiceringar som rör självmord. I dag står att självmord eller självmordsförsök som huvudregel inte ska omnämnas. En sådan skrivning i våra Spelregler för press, TV, radio hade varit svår att följa för de svenska journalister som tagit upp ämnet självmord på senare tid. Det nya norska förslaget närmar sig de svenska spelreglerna och föreslår en skrivning om att man ska vara varsam när man skriver om självmord och självmordsförsök.
qr@journalisten.se