Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihetspris till turkisk journalist

Den turkiske journalisten och författaren Ahmet Sik får, på Pressfrihetens dag, ta emot Pen2Pen – Örebro Freedom of Expression Award för ”sin kamp för yttrandefrihet och för sitt mod att bedriva noggrann journalistik som även i ett öppet samhälle skulle kräva stor yrkesskicklighet”.

Stipendiet på 10 000 kronor delas ut av Pen2Pen Örebro läns internationella journalistkommitté i samarbete med Örebro läns journalistdistrikt.

Ahmet Sik har suttit fängslad dömd för uppvigling och samröre med en väpnad grupp, skriver kommittén i ett pressmeddelande. När han greps arbetade han med en bok om turkiska polisens kopplingar till ett religiöst samfund.

När han frigavs förra året gjorde han ett uttalande med innebörden att polis, åklagare och domare var de som borde sitta i fängelse, vilket ledde till att han åtalades igen, denna gång för hot och förtal mot tjänsteman. Han har också fått ta emot dödshot för sin journalistik.

Ahmet Sik får stipendiet med motiveringen: ”Som ett erkännande av din modiga kamp för det journalistiska berättandet och för yttrandefriheten i Turkiet, trots hot och förföljelse”.

”Jag är mycket tacksam för priset till stöd för yttrandefriheten. Men jag är både glad och ledsen. Det gör mig lycklig att få ett bevis på att jag utfört mitt yrke med värdighet, men ledsen att en person från Turkiet behöver få priset. Det blottar ju det faktum att yttrandefriheten fortfarande är ett problem i mitt land”, säger Ahmet Sik till Pen2Pens priskommitté.

”Att ge priset till Ahmet Sik är dels en personlig uppmuntran till honom för hans arbete, men också en markering från vår sida att vi fördömer situationen i turkiet och vill visa vårt stöd till alla turkiska journalister”, säger Anna Rytterbrant från Pen2Pen-kommittén.

Fler avsnitt
Fler videos