Polska Gazeta Wyborcza får internationellt pressfrihetspris

29 september, 2022

Polska mediehuset Gazeta Wyborcza och dess stiftelse för fri och oberoende journalistik tilldelas den internationella utmärkelsen Golden Pen of Freedom Award.

I motiveringen framhålls arbetet med den Ukrainafond som svenska Bonnier News, Tidningsutgivarna och andra nordiska utgivarorganisationer varit med och grundat, skriver Tidningsutgivarna i ett pressmeddelande.

Ukrainian Media Fund samlar bland annat in pengar och samordnar stöd till oberoende journalister och publicister i Ukraina.

”Vi är väldigt glada över att Wan-Ifra uppmärksammar fondens arbete med denna fina utmärkelse. Det bidrar till att rikta uppmärksamhet mot vikten av att stötta, återuppbygga och utveckla fri och oberoende journalistik i ett land som plågas hårt av det orättfärdiga ryska anfallskriget”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert i en kommentar.

Golden Pen of Freedom Award delades under onsdagen ut i Spanien av den spanska kungen Felipe VI. Priset grundades 1961 och ska bland annat rikta allmänhetens uppmärksamhet mot förtryckande regimer och de journalister som bekämpar dem.

 

Fakta/Gazeta Wyborcza

  • Tidingen grundandes 1989 och var då nära den polska frihetsrörelsen Solidaritet, som drev det folkliga motståndet mot kommunistregimen. Med åren har Gazeta Wyborcza utvecklats till att bli en ledande kraft för oberoende journalistik och tillförlitlig nyhetsbevakning. (Källa: Tidningsutgivarna)

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies