Gå direkt till textinnehållet

Politiska aktivister bakom attacken i Helsingborg

Sveriges Television ser nu över säkerheten i Helsingborg efter att maskerade politiska aktivister tog sig in på redaktionen och hotade journalister. Att SVT först inte rapporterade om attacken berodde på att man inte ville ge aktivisterna den uppmärksamhet de sökte.

SVT-anställda berättar för Journalisten att intrånget på redaktionen i Helsingborg genomfördes av politiska aktivister som genom attacken ville få uppmärksamhet kring en konflikt i ett annat land. Att sju maskerade politiska aktivister fysiskt lyckas ta sig in på en redaktion och där rikta hot mot medarbetare är ett underbetyg till säkerhetsarbetet på SVT, tycker en medarbetare som Journalisten talat med.

Ylva Esping, som sitter i styrelsen för journalistklubbens sektion på SVT Skåne, anser att arbetsgivaren verkar ta händelsen på stort allvar:

– Det är en jätteobehaglig händelse men vi har inte agerat från sektionen eller ställt några krav på arbetsgivaren eftersom vi inte ser att det har behövts. Säkerhetsavdelningen är inkopplad, företaget ser över säkerheten och skyddsombud är involverade i arbetet. Man tar det på allvar, säger Ylva Esping.

Annons Annons

Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Skåne, vill inte lämna detaljer kring händelsen.

– Nu ser vi över säkerheten för att se om det är något som saknas och behöver kompletteras. Det är oacceptabelt att folk tar sig in på våra redaktioner, säger Göran Eklund.

Har ni problem med skalskyddet eller handlar det om ett mänskligt misstag som gjorde att de kunde ta sig in på redaktionen?
– Ingen har begått något fel. Personalen har agerat klanderfritt skulle jag säga. Man hade faktiskt en säkerhetsutbildning veckan innan.

Bidrog den utbildningen till att personalen agerade på ett bra sätt, tycker du?
– Ja, det gjorde den.

Hur kommer det sig att ni inte rapporterade om detta själva förrän andra medier uppmärksammade det?
– Det var en svår bedömning. Min utgångspunkt är alltid att vi ska rapportera, men det här var en grupp som tog till de här metoderna för att få uppmärksamhet kring en fråga, och då kände jag att det var skäl nog att inte ge dem uppmärksamhet. Sen när nyheten väl var ute gjorde jag en ny bedömning.

Men är händelsen inte en nyhet oavsett gruppens syfte?
– Som jag ser det ville de få en publicering som handlade om intrånget på redaktionen, och därigenom indirekt få uppmärksamhet kring frågan. Det ville jag undvika. Det kan vara rätt eller fel, men det var den bedömning jag gjorde, säger Göran Eklund.
 

Fotnot: Journalisten väljer att i nuläget inte lämna detaljer kring aktivisternas politiska tillhörighet eller den konflikt de ville få uppmärksamhet kring, eftersom det indirekt skulle uppfylla syftet med attacken i Helsingborg.

Fler avsnitt
Fler videos