Gå direkt till textinnehållet

Parterna vill ha ett nytt omställningsavtal

Svenskt Näringsliv och PTK vill ha ett nytt omställningsavtal, där visstidsanställda och sjuka också skulle kunna omfattas av stöd från Trygghetsrådet (TRR) vid arbetslöshet. ”Möjligheterna har aldrig varit så goda att få fram ett nytt avtal”, sade Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv under ett seminarium på Journalistförbundet.

På tisdagen presenterade den fristående utredaren Kent Werne sin femte rapport om otryggheten i mediebranschen, på uppdrag av Journalistförbundet. Journalisten berättade i förmiddags om den nya rapporten, som pekar på stora svårigheter för journalister som blivit arbetslösa att hitta nya fasta jobb.

Under presentationen tryckte Kent Werne på vikten av att få ett nytt omställningsavtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv, där visstidsanställda och sjuka också omfattas av stöd från Trygghetsrådet, samt att det satsas mer resurser på utbildning och kompetensutveckling för arbetslösa.

I den efterföljande paneldebatten deltog Carina Lindfelt, avdelningschef för Arbetsmarknad på Svenskt Näringsliv, Kristina Rådkvist, kanslichef PTK, samt Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet. Alla tre var eniga om att rapporten beskrev läget på arbetsmarknaden väl, och att behovet av ett nytt omställningsavtal var stort.

Annons Annons

2015 bröt förhandlingen samman eftersom tre PTK-anslutna förbund motsatte sig förändringar av turordningsreglerna i utbyte mot en större satsning på kompetensutveckling.

– Det behövs ett rejält omtag från båda sidor, sade förbundsordförande Jonas Nordling.

Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv höll med:

– Om vi tittar på svensk arbetsmarknad och alla de utmaningar vi står inför med omställningar i stora branscher, digitaliseringsfrågor, robotiseringsfrågor och konkurrensutsättning, så är det nog så att vi måste inse att vi behöver byta jobb ett antal gånger, skola om oss ett antal gånger och det är klart att då kommer omställningsavtalen i fokus, men också arbetsmarknadspolitiken i stort. Vi har en hel del att göra, sade Carina Lindfelt.

Hon ansåg också att detta var ett ypperligt tillfälle att starta nya förhandlingar, eftersom de kollektivavtal som nu tecknas är treåriga, vilket ger organisationerna andrum och möjlighet att lägga ned tid på att få fram ett nytt omställningsavtal.

– Möjligheterna har aldrig varit så goda att få fram ett nytt avtal, sade Carina Lindfelt.

Bollen ligger hos PTK, konstaterade Jonas Nordling, eftersom det var där enigheten brast för två år sedan. PTKs kanslichef Kristina Rådkvist lade i sin tur över ansvaret på medlemsförbunden.

– Vi gör det som förbunden säger till oss att göra. Vi är inte igång på kansliet. Vi sätter igång när förbunden tycker att det är dags att göra det, sade Kristina Rådkvist.

Hon ansåg också att förhandlingarna hade kommit långt när det gällde kompetensutvecklingsfrågorna för två år sedan, och att en breddning av TRRs stöd inte borde vara en svår fråga.

– Det finns andra avtal som är väl fungerande som omfattar visstidsanställda och personer som blir av med jobbet på grund av hälsoskäl, sade Kristina Rådkvist.

 

Fotnot: Rapporten och en videoinspelning av seminariet finns på Journalistförbundets hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos