Gå direkt till textinnehållet

Pakistan: Få döda och bildbrist gav medieskugga

  Få döda efter översvämningen i Pakistan lade katastrofen i relativ medieskugga, jämfört med andra stora katastrofer, enligt al-Jazeeras reportage om mediebevakningen.(Foto: Natura - Fotolia.com)

Översvämningskatastrofen fick oproportionellt lite utrymme jämfört med andra liknande katastrofer, konstaterar flera forskare i ett TV-reportage i al-Jazeera.

20 miljoner människor har påverkats av översvämningen och fler blev hemlösa i Pakistan än det totala antalet boende i Haiti, ändå har rapporterna från Pakistan varit långt mer sparsamma. Resultatet har blivit att insamlingen av stödmedel har varit långt mer blygsamma.

Ett skäl till den begränsade mediebevakningen är att få har dött under översvämningen (bara 200 stycken), ett annat är att det har funnits få dramatiska bilder och få spektakulära räddningsaktioner att leverera till medierna.

Annons Annons

Tsunamin i sydostasien och jordbävningen i Haiti var katastrofer med långt mer intensiv global mediebevakning. Glenda Cooper, Nullfield College i England  menar att lidandet har varit mer dolt i Pakistan.

Cooper menar också att Pakistan brukar framställas i en medieberättelse om terrorism och politik som inte fungerar så väl med berättelsen om offer för naturens krafter.

– Det finns också en medial hierarki i katastrofer där de som ligger överst är de som har ikoniska bilder och stor dramatik, säger Glenda Cooper till al-Jazeera.

Fler avsnitt
Fler videos