Gå direkt till textinnehållet

P1 skrotar långkörare – och fler nedläggningar väntar

Två riktiga långkörare läggs ned av P1, och fler titlar kommer att försvinna i SRs sparpaket. ”Jag ser det inte som en katastrof för P1”, säger kanalchefen Nina Glans, som tillbakavisar den kritik som kommit mot nedläggningarna.

Sedan 1970 har P1-programmet Människor och tro grävt i skärningspunkten mellan politik och religion. Och redan 1939 började Radioföljetongen, med upplästa böcker. Men nu är det slut med det. Från april nästa år läggs de två programmen ned, rapporterar SRs Kulturnytt. Det är en del i bolagets stora sparpaket, som syftar till att minska kostnadskostymen med 250 miljoner kronor. 

Nina Glans är kanalansvarig för P1 och säger till Journalisten att det var en ledsam nyhet att ge.

– Det är alltid tråkigt när det kommer sådana här besked, säger hon. 

Annons Annons

De två långkörarna är inte de enda program som kommer att försvinna ur tablån framöver. Men då det fortfarande sker förhandlingar vill Nina Glans inte uppge vilka program det är som just nu ses över. 

– Jag kan inte säga något innan alla diskussioner med chefer är klara och medarbetare fått besked. Vi kommer att påverkas på flera sätt av nedskärningar, men jag ser det inte som en katastrof för P1. Det är en mindre del av utbudet som kommer att påverkas och det mesta kommer att finnas kvar, säger hon.  

Hur många program handlar det om?
– Det är några titlar till som kommer att försvinna. Men exakt hur många kan jag inte säga, för det har inte beslutats än, säger Nina Glans. 

Utöver de fasta programmen kommer besparingarna även att påverka exempelvis den typ av kortare serier som P1 brukar köra. 

– Det blir inte lika mycket sånt som tidigare, säger hon. 

Hålen som uppstår i tablån ska ersättas med bland annat poddar. Men exakt hur tablån kommer att se ut är inte bestämt. 

– Det kommer fortfarande vara ett stort innehåll i kanalen och det kan också bli nya satsningar. Vi försöker ju spara och satsa samtidigt. Det är något som vi gjort tidigare också, det är inte så att det här är en revolution. Vi har lagt ned program i P1 och i andra kanaler tidigare, och varje år är det några som försvinner och några som tillkommer, säger Nina Glans. 

Enligt Nina Glans kommer besparingarna ske jämnt över de olika ämnesområdena som kanalen har: nyheter, utrikes, kultur och vetenskap. 

– Inget område ska drabbas extra hårt, säger hon.

Vad avgör när ni bestämmer om ett program ska läggas ned eller finnas kvar?
– Vi vill i första hand värna program som har stor lyssning i den linjära kanalen och som känns viktiga för många lyssnare, och program som har stor digital lyssning. Men sen handlar det om vad som är praktiskt möjligt, ibland kan vara ett program som gått väldigt länge och där vi känner att vi vill förnya oss. Ibland kan det handla om att en medarbetare ska gå i pension. Det finns många skäl till hur man väljer, säger Nina Glans. 

Är det ett minskat intresset för Människor och tro och Radioföljetongen som ligger bakom nedläggningsbeslutet?
– Det är inte huvudförklaringen. När det gäller Människor och tro så har de frågor som de bevakar blivit större under 2000-talet, och finns med i hela samhällsdebatten. Därför tycker vi inte att det finns behov av att ha ett specialprogram om det längre, säger Nina Glans.

Nedläggningarna har mött kritik. Bland annat har DNs kulturchef Björn Wiman kallat beslutet att skrota Människor och tro för omodernt och tondövt i en tid när intresset för religion och livsåskådning växer. Alltså samma argument till programmets försvar som Nina Glans ger som motivering till nedläggningen. 

– Jag förstår den tankegången, men nu är det här inte ett jättestort program och det har inte varit jättestor lyssning på det heller. Kompetensen kommer att finnas kvar i bolaget och den ska användas på andra sätt. De här frågorna är högst levande i P1 varje dag och jag tror vi bevakar dem bättre i de stora breda programmen än i ett specialprogram, säger Nina Glans. 

I P1 sänds också det mediegranskande programmet Medierna. Huruvida det programmet är hotat eller inte vill inte Nina Glans säga. 

– Det kan jag inte säga något om för det vore fel av mig att säga att ”det och det programmet ska vi ha kvar”. Men om jag säger såhär, de allra flesta program i P1 kommer att finnas kvar, det är ett fåtal program som kommer att försvinna, säger hon. 
 

Fler avsnitt