Östersunds-Posten lägger ner alla lokalredaktioner
Östersunds-Posten lägger ner alla lokalredaktioner utom en och bildar en länsredaktion i Östersund. Det är bevakningen av Berg, Bräcke, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre som slås samman. Härjedalen får behålla en lokalredaktion med två reportrar.
Östersunds-Posten lägger ner alla lokalredaktioner utom en och bildar en länsredaktion i Östersund. Det är bevakningen av Berg, Bräcke, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre som slås samman. Härjedalen får behålla en lokalredaktion med två reportrar.
I den nya länsredaktionen ingår sju reportrar som ska sköta den lokala bevakningen utanför Östersund. Omorganisationen innebär att antalet lokalreportrar minskar från elva till nio (inräknat de två i Härjedalen).
ÖPs chefredaktör Bosse Svensson pekar på två förklaringar till förändringen:
* Tidningen måste spara för att få råd att bygga nytt tryckeri
* Förändringen är ett led i en större omorganisation där redaktionen ska delas in i fyra mera självgående grupper
Varje reporter i länsredaktionen får bevakningsansvar för en kommun.
– De som bor i de kommuner de ska bevaka kan ha särskilda skäl för distansarbete. Jag kräver inte att de ska infinna sig på redaktionen i Östersund klockan 08.00 varje morgon, säger Bosse Svensson.
I journalistklubben är man rädd för att ÖP kan tappa läsare när tidningen försvinner från orterna utanför Östersund.
– Folk som bor i östra Jämtland menar redan oftare Sundsvall än Östersund när de talar om stan, säger klubbordföranden Monica Wingstedt.
Hon anser inte att Västerbottens-Kurirens sätt att låta mobila reportrar bevaka glesbygden är något för ÖP.
– Vi tror att det skulle bli svårt att förena med familjeliv.
Två lokalredaktörer har tackat nej till att jobba i Östersund. De tycker att pendlingsavståndet – cirka tio mil enkel resa – blir för stort.
Sören Lilja, lokalredaktör i Ragunda, är en av de två som inte vill jobba i Östersund och han sägs nu upp efter 33 år på ÖP.
Han anser att han skulle förlora lika mycket ekonomiskt på att anta erbjudandet som att tacka nej och leva på a-kassan.
– Vi skulle få stå för en betydande del av resekostnaderna själva och då har jag det hellre bekvämt och ekonomiskt jobbigt än pendlar och har lika dåligt, säger han.
Journalistklubben ser vissa fördelar med den nya modellen, exempelvis att det blir lättare att rekrytera folk till Östersund än till lokalredaktioner på mindre orter.
– Men jag ogillar formerna för hur det här har genomförts, säger Monica Wingfeldt. Det liknade ett påbud från ledningen. Och varför fick inte Sören Lilja få jobba kvar de tre åren fram till pension?
Bosse Svensson vill inte kommentera uppsägningsvillkoren för Sören Lilja, men tycker att företaget haft en vettig dialog med honom. Dock säger sig Svenson förstå om de som nu slutar är besvikna.
Den tredje februari ska ÖPs nya länsredaktion starta.