Gå direkt till textinnehållet

Journalisten som Erdogan vill se utlämnad: ”Kommer inte ge upp”

Enligt uppgifter är exiljournalisten Abdullah Bozkurt en av de personer som Turkiets president Erdogan vill se utlämnad för att godkänna Sveriges Nato-ansökan. ”Det är inte första gången jag hotas på olika sätt av den turkiska regimen”, säger Bozkurt till Journalisten.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger nej till Sverige och Finland som Nato-medlemmar om inte länderna går med på vissa krav, rapporterar flera medier. Enligt DN är orsaken till att presidenten är skeptisk till de nordiska ländernas medlemsansökan att Sverige och Finland inte har tillmötesgått en begäran från Turkiet att lämna ut 33 personer med kopplingar till bland annat PKK och islamiska Gülenrörelsen.

En av de 33 ska vara exiljournalisten Abdullah Bozkurt.

– Erdogan vill skrämma journalister och politiska aktivister som kritiserar honom, säger Bozkurt till Journalisten.

Annons Annons

Fram till 5 mars 2016 var han byråchef för tidningen Zamans engelska edition i Ankara då tidningen togs över av turkiska staten och redaktionen stormades av polis. Gülenanknutna Zaman var Turkiets största dagstidning med miljonupplaga. Över en natt sjönk upplagan till 6 000.

Tillsammans med flera andra journalister driver han nyhetssajten Nordic Monitor, med säte i Sverige, som rapporterar om Turkiet och ofta publicerar regimkritiska artiklar.

Bozkurt är också grundare till Stockholm Center for Freedom, som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet. 

Till Journalisten säger Abdullah Bozkurt att han ännu inte nåtts av någon officiell information om saken men att reaktionen från Erdogan är väntad.

– Jag väntar mig det här på grund av vad regimen redan har gjort mot flera av mina journalistkollegor. Det är nog bara en tidsfråga innan det kommer en officiell förfrågan, regimen driver redan flera rättsfall mot mig i Turkiet, säger Abdullah Bozkurt.

Han tror att motivet för Erdogan främst är att skaffa sig publicitet och visa kraft inför hemmapubliken.

– Det här skickar en signal till publiken hemma i Turkiet men också till oss kritiker utomlands. Jag är övertygad om att det här inte handlar så mycket om Nato, jag tror inte heller att Turkiet har nog med muskler för att blockera en Nato-ansökan även om man vill, säger han.

Så han är mest ute för att skrämmas?
– Ja, Erdogan är känd för att använda sådana metoder. Det här är mer riktat till den inhemska befolkningen. Nästa år är det valår och ekonomin går mycket dåligt, det här ska distrahera det turkiska folket som lider.

Vad kommer du göra nu?
– Det jag har gjort sedan jag kom till Sverige, fortsätta att rapportera. Det här inte första gången jag hotas på olika sätt av den turkiska regimen. Jag kommer inte att ge upp.

Vad hoppas du på av Sverige?
– Jag förstår att det är utmanande. Man måste stå på sig när det gäller synen på mänskliga rättigheter, och regeringen har också varit tydlig med att de inte ändrar sin utrikespolitik på grund av utpressning. Jag hoppas de fortsätter så, för Erdogan kommer inte sluta om han anar svaghet hos Sverige, då kommer han fortsätta och kräva mer.

Läs mer: Mordhotad journalist attackerad i Stockholm

Fler avsnitt
Fler videos