Gå direkt till textinnehållet

Oklara följder av Nerikes-affären

Nerikes Allehanda köper konkurrenterna Nya Örebrokuriren och Karlskoga Kuriren. Vilka konsekvenser det får för redaktionerna på de tre tidningarna är ännu oklart.

Nerikes Allehanda köper konkurrenterna Nya Örebrokuriren och Karlskoga Kuriren. Vilka konsekvenser det får för redaktionerna på de tre tidningarna är ännu oklart.

Enligt Nerikes Allehanda kommer Nya Örebrokuriren och Karlskoga Kuriren att leva vidare som dagstidningar med självständiga redaktioner.

– Köpet innebär att det blir ekonomiskt tryggare för Karlskoga Kuriren. Hur det kommer att påverka jobben vet vi ännu inte. Vi kan hoppas på att den nya tidningsledningen är mera professionell, säger Leif Jakobsson, journalistklubbens ordförande på Karlskoga Kuriren.

Annons Annons

Samordning

I Karlskoga har Nerikes Allehanda ett lokalkontor. Vad Nerikes Allehanda tänker göra med denna redaktion är ännu oklart. Hans Lartén, koncernchef för Nerikes Allehanda, har påpekat att det kommer att bli ”samordning avseende redaktionell verksamhet”. Den finns även planer på att flytta Nya Örebrokurirens redaktion till Nerikes Allehanda för att spara på lokalkostnader. Inga personalminskningar har annonserats.

Den nuvarande inriktningen på ledarsidorna på de två förvärvade tidningarna kommer att behållas. Nya Örebrokuriren förblir tvärpolitisk och Karlskoga Kuriren socialdemokratisk.

Allvarlig kris

Den utlösande faktorn till tidningsköpet var den allvarliga ekonomiska kris som Nya Örebrokuriren hamnat i. Den hade en förlust på 2,5 miljoner och kunde inte betala sina räkningar. Örebro Kuriren fick i somras nya ägare – fem partier och lokalt näringsliv – och döptes om till Nya Örebrokuriren. Tidningen gjordes om och en reklambyrå anlitades för att marknadsföra den nya tidningen. Men det hjälpte tydligen inte. Nerikes Allehanda kom med ett bud om att överta tidningen, under förutsättning att Karlskoga Kuriren ingick i köpet.

Karlskoga Kurirens ekonomi är stabil, men drogs med av Nya Örebrokurirens dåliga likviditet.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos