Piteå-Tidningen
klandras för utpekande

6 februari, 2014

MEN-beslut Piteå-Tidningen skrev om ett våldtäktsoffer på ett sätt som gjorde det möjligt att identifiera henne, anser Pressens opinionsnämnd, PON, som klandrar tidningen.

Tidningen publicerade den 2 juli 2013 en artikel med rubriken Åtalas för misshandel och våldtäkt.

En man i 35-årsåldern från kommunen X hade åtalats för upprepad misshandel, hot och flera sexuella övergrepp, enligt åklagaren jämförliga med våldtäkt, mot en närstående kvinna.

De misstänkta fallen av misshandel beskrevs, liksom detaljer från de sexuella övergreppen.

Kvinnan anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hon, som redan kände sig som ett offer, påtalade att tidningen publicerad detaljerad information om de sexuella övergreppen och att mannen skulle utvisas. Därmed identifierades hon även om namn inte publicerades.

Andra hade också reagerat på artikeln.

Piteå-Tidningen hade skrivit om sådant som var sekretessbelagt och ärendet skulle avgöras bakom stängda dörrar.

Att tidningen återgav åklagarens yrkande om utvisning ledde till att det blev lättare att identifiera anmälaren och den åtalade och spädde på rasismen.

PO ger kvinnan rätt. Genom tidningens detaljerade beskrivning av övergreppen och de identifierande uppgifterna har hon utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada.

Opinionsnämnden delar POs uppfattning och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies