Gå direkt till textinnehållet

”Oerhört trist lokaljournalistiskt”

Nedskärningen i riksreporterorganisationen är beklaglig ur ett lokaljournalistiskt perspektiv, men TV4 har fortfarande möjlighet att spegla hela Sverige väl, menar programdirektören Viveka Hansson.

TV4 Nyheternas chef Anders Oxelström pratade senaste i mars varmt om hur väl TV4 i dag lyckas spegla hela Sverige. Hur påverkas de möjligheterna när 6 av 24 riksreportrar försvinner – och fyra av tio redaktioner?
– Vi bedömer att vi fortfarande har möjlighet att klara det uppdraget. Vi har 18 reportrar kvar från norr till söder, det är fler fasta medarbetare utspridda över landet än någon annan kommersiell riksnyhetsredaktion. Om alla 18 producerar ett inslag om dagen är det mer än vad 22-nyheterna kan svälja, skriver TV4s programdirektör Viveka Hansson i mejlsvar till Journalisten.

– Det betyder dock inte att det här går obemärkt förbi. Vi talar om duktiga och uppskattade medarbetare som bidrar till vår nyhetsverksamhet. Det är oerhört trist ur såväl ett personligt perspektiv som ett lokaljournalistiskt.

Hur ska ni göra för att försöka minska skadeverkningarna av nedskärningen när det gäller riksredaktionerna?
– Det blir troligen fler inrikesresor för medarbetare på olika håll i landet.

Annons Annons

Hur många journalisttjänster kan det försvinna i Stockholm?
– Det kan jag inte svara på ännu, eftersom förhandlingar precis inletts. Uppskattningsvis berörs ett tiotal tjänster på olika sätt, varav en del är administrativ personal.

Fler avsnitt
Fler videos