Nya YEN utsedd – till slut
En ny yrkesetisk nämnd utsågs i dag av Journalistförbundets styrelse vid ett extramöte. Ordförande i YEN blir som väntat Rino Rotevatn, ledamot av förbundsstyrelsen. Dessutom ingår en kvällspressjournalist och en pressfotograf i nya YEN.
En ny yrkesetisk nämnd utsågs i dag av Journalistförbundets styrelse vid ett extramöte. Ordförande i YEN blir som väntat Rino Rotevatn, ledamot av förbundsstyrelsen. Dessutom ingår en kvällspressjournalist och en pressfotograf i nya YEN.
Efter åtskilliga turer och ett flera månader långt vakuum efter gamla YEN blev det i dag klart med en ny nämnd som har följande utseende:
Rino Rotevatn, reporter på Sveriges Television Karlstad och ledamot av FS (ordförande), Pnina Yavari Molin, redaktör på Göteborgs-Posten och FS-ledamot, Börje Andersson, reporter på GT, Karin Hörnfeldt, reporter på Västerbottens-Kuriren samt Thomas Löfqvist, pressfotograf på Sydsvenskan.
Journalisten har ställt två frågor till ledmöterna av nya YEN:
1. Hur ser du på nämndens roll?
2. Vad vill du göra i YEN?
Rino Rotevatn:
1. – Jag har en ganska traditionell syn på YEN. Vi är stadgebundna och ska se till att yrkesreglerna efterlevs så bra som möjligt. Nämnden ska pröva inkomna ärenden och själv initiera ett och annat ärende. YEN ska se till att etikdebatten hålls levande ute på redaktionerna, men mer fungera som brandfackla än som moralpolis.
2. – Jag vill att YEN ska bli ett nav i den yrkesetiska debatten. Målet är att det ska vara självklart att vända sig till nämnden när medierna vill diskutera yrkesetiska frågor. Jag vill också involvera fler i det etiska nätverk som den förra nämnden startade. Om det fungerar kommer folk att brinna för frågorna runt om i landet. Det blir inte alldeles lätt, men jag tror att de flesta journalister anser att frågorna är viktiga.
Pnina Yavari Molin:
1. – Yrkesetiken är en av våra viktigaste frågor. Det är bara vi som äger den och jag är glad så länge vi gör det. Vi måste tänka nytt och inse hur viktiga frågorna är.
2. – Min ambition är att göra ett bra jobb och koncentrera mig på frågorna. Det är känsliga men viktiga frågor. De måste få ta plats och vi får inte väja för dem även om de är svåra.
Börje Andersson:
1. – Jag uppfattar det så att YEN noga ska tänka igenom hur de yrkesetiska reglerna ska följas och att nämnden ska lyssna till folk och följa utvecklingen av etiken. Etik är inte juridik och vi dömer inte efter någon lag. Vi ska föra en dialog med journalister. YEN ska vara något av en tankesmedja på yrkesetikens område.
2. – I dag handlar yrkesetik om mer än att brännmärka mutkolvar. Nu handlar det ofta om hur man uppträder på fältet, att journalister uppträder anständigt.
Karin Hörnfeldt, den enda som är kvar från den tidigare nämnden:
1. – YEN ska fungera som en eld i baken på Journalistförbundet i de yrkesetiska frågorna, stort som smått ska upp i dagen. Yrkesetiken är ett gemensamt intresse, något som håller oss samman. Opinionsarbetet har inte fungerat, men måste komma i gång nu. Det finns skäl till att det inte har fungerat, bland annat att YEN länge varit utan sekreterare. Vi som sitter i nämnden är yrkesverksamma och behöver hjälp av en sekreterare.
2. – Jag hoppas bidra till att nämnden blir aktivare i det opinionsbildande arbetet internt och att YEN ska bli synligare externt.
Thomas Löfqvist:
1. – Nämnden ska aktivt arbeta för att skapa debatt kring frågorna. YEN är en del av förbundet och förbundet är vid sidan av arbetsgivarna ansvarigt för en stor del av den journalistik som bedrivs i landet. Förbundet roll måste bli tydligare när det gäller yrkesetiken.
2. – Jag är inte en person som agiterar från balustraderna, men jag kan skriva och jag är fotograf och har lång erfarenhet av journalistik. Jag har en grundmurad uppfattning om vad som är god journalistik och vad som inte är det.
Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd har inte sammanträtt sedan i början av juni. Det mötes som skulle hållits i september ställdes in på uppmaning av Journalistförbundets ordförande, som ville tillsätta en helt ny nämnd.
Till slut blev det dock inte så: en ledamot, Karin Hörnfeldt, fick förnyat förtroende:
– Jag tror att förbundsstyrelsen tagit intryck av synpunkten att det är bra om det sker en överlappning mellan gamla och nya YEN, att det finns någon som kan länka till tidigare beslut och ställningstaganden, säger hon.
YENs nye ordförande, Rino Rotevatn tycker att det till slut blivit en bra sammansättning av nämnden.
– Jag är särskild nöjd med att vi får med en kvällspressjournalist och en bildjournalist. Bilden blir allt viktigare när man diskuterar yrkesetik.
Direktiven för den nya nämnden är ännu inte klubbade – de väntas antas först på FS-mötet i oktober.
hl@journalisten.se