Gå direkt till textinnehållet

Nya drakoniska medielagar i Belarus

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko eskalerar kriget mot landets journalister.

Mindre än 24 timmar efter flygplanskapningen som ledde till att exiljournalisten Raman Pratasevitj greps på Minsk flygplats undertecknade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko flera nya medielagar, som bland andra Reportrar utan gränser beskriver som ”drakoniska”.

På måndagen publicerades också en video (stillbild från videon intill) där den gripne journalisten Raman Pratasevitj ”erkänner” sina brott.

Personer i Pratasevitj familj och flera människorättsorganisationer uppger att det handlar om ett framtvingat erkännande.

Annons Annons

De nya lagarna som börjar gälla om en månad innebär bland annat att journalister som bevakar demonstrationer som inte fått förhandsgodkännande av belarusiska myndigheter kommer att betraktas som deltagare i demonstrationen. Att livesända video eller ljud online förbjuds i Belarus. Att publicera opinionsmätningar från institut som inte godkänts av belarusiska myndigheter blir olagligt.

Vidare har listan över förbjudet medieinnehåll utökats till att omfatta hyperlänkar till förbjudna sajter, som exempelvis Nexta, som är nyhetssajten som Raman Pratasevitj grundade. Att länka till uttalanden från oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja blir också olagligt.

Europeiska Journalistfederationens ordförande Mogens Blicher Bjerregård varnade i en intervju med Journalisten i morse, innan de nya medielagarna blev kända, för en eskalering i attackerna mot journalister och medier i Belarus. 

Fler avsnitt
Fler videos