Gå direkt till textinnehållet

Ny försäkring ska hjälpa journalister undvika Slapp-stämningar

Grävredaktionen OCCRP ligger bakom ett nytt försäkringsprogram som ska hjälpa journalister att undvika bli stämda för förtal och få ekonomiskt stöd om det sker. Chefredaktören Miranda Patrucic säger till Journalisten att ”en story behöver bli så juridiskt skottsäker som möjligt”.

Chefredaktören för den internationella grävredaktionen, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Miranda Patrucic, deltog i veckan i Sidas konferens Stockholm Internet Forum.

Redaktionen undersöker och rapporterar om kriminalitet och korruption och journalister runtom i världen publicerar granskningar på deras sajt. OCCRP får stöd av Sida för att hjälpa journalister i östra Europa att kartlägga och avslöja korruption med hjälp av journalistiska metoder.

OCCRP har tillsammans med andra, som Center for Investigating Reporting (CIR) och SVTs Uppdrag granskning, analyserat och granskat läckor, bland annat Panamadokumenten och flera penningtvättsavslöjanden. De publicerar 120 granskningar varje år, vilket innebär stämningar.

Annons Annons

– Vi har ett fyrtiotal pågående Slapp-stämningar. Ett dussin i Serbien både från institutioner och kriminella. Det är skrämmande och tidskrävande, säger Miranda Patrucic.

(Slapp står för ”Strategic lawsuits against public participation”, strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt, en sorts okynnesstämningar mot bland annat journalister i syfte att tysta dem.)

Det mest kostsamma är att bli stämd i London och nästan varje vecka får de brev från olika advokatbyråer.

­– Användandet av dessa firmor är en skrämseltaktik för att hindra journalister från att skriva. Vi är många journalister som är försiktiga med att inte utsättas för det brittiska rättsväsendet.

Miranda Patrucic började som chefredaktör i april men har varit på OCCRP sedan starten 2007. Hennes nya roll innebär mycket jobb precis före publiceringen.

– Som chefredaktör behöver jag se till att en story håller juridiskt för att slippa bli stämd. Den ska vara juridiskt rätt, rättvis och etiskt korrekt.

Redaktionen har juridiskt stöd av Vance Center for International Justice i USA och en försäkring som täcker rättegångskostnader.

– Varje år blir försäkringen dyrare och det är alltid osäkert om den kommer att förlängas, eftersom det är riskabelt att försäkra en nyhetsredaktion. Vi har aldrig förlorat ett fall men processer kostar.

Miranda Patrucic säger att de är lyckligt lottade att ha en försäkring och juridiskt stöd, för det har långt ifrån alla. Därför har OCCRP och Vance Center i New York dragit igång ett försäkringsprogram, Reporters Shield.

– Det är ett medlemskap och medier kan ansöka om att få vara med i programmet och vissa krav måste uppfyllas, som transparent ägande och oberoende.

Försäkringsprogrammet innebär träning i hur en story kan bli så juridiskt skottsäker som möjligt genom feedback från advokater, och tillgång till kapital vid rättsprocesser.

– Förhoppningsvis kan det hjälpa till att ge medier det skydd som behövs och träning för att undvika stämningar.

I en första fas kommer medlemskap att erbjudas i Sydamerika, Nordamerika, Europa och Centralasien och senare i år och under 2024 kommer andra regioner ha möjlighet.

Redaktörerna tittar på narrativet och Miranda Patrucics kommer tillbaka till att hennes roll som chefredaktör blir att få texten så korrekt som möjligt.

Riskerar storyn att bli för tillrättalagd och försiktig?
– Att tidigt i en text skriva att personen inte är dömd gör inte storyn sämre utan journalistiken blir bättre och mer transparent. Vi är seriösa journalister.

 

Fakta

Miranda Patrucic
Miranda Patrucic är från Bosnien Hercegovina och har en bakgrund inom radio, tv, och CIR. Hon var en av tre anställda när hon började på OCCRP 2007 – idag det största undersökande nätverket av journalister i världen med 55 medlemscenter.

Några OCCRP-projekt är: Panamadokumenten, Pandoradokumenten, Pegasusprojektet och penningtvättsprojektet Laundromats.

Fler avsnitt
Fler videos