Gå direkt till textinnehållet

Norrbottens-Kuriren fälls för utpekande

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Norrbottens-Kuriren för att ha pekat ut en man som skyldig till mord.

Tidningen skrev den 13 augusti 2013 om ett uppmärksammat styckmord på en kvinna i i Norrbotten. En artikel inne i tidningen hade rubriken Legendarisk Palmeutredare: ”De har rätt man”.

Den som pekades ut var en 22-årig man som greps och häktades efter att man återfunnit kvinnans styckade kropp.

Den polisutredare som tidningen intervjuat var en pensionerad polis som betraktats som en erfaren mordutredare, som dock inte var insatt i det aktuella fallet.

Annons Annons

Publiceringen anmäldes till Allmänhetens pressombudsman, PO, av 22-åringens gode man, som ansåg att det var oseriöst av tidningen att låta en pensionerad polis spekulera i att den misstänkte var skyldig.

Anmälaren påtalade också att den pensionerade polisen uttalat sig om 22-åringens psykiska tillstånd, trots att det enda som blivit offentligt var att han hade en ”allvarlig psykisk störning”.

PO noterar att Norrbottens-Kuriren satt citationstecken runt rubriken ”De har rätt man”. Det är dock inte ett uttalande som finns i artikeln, där artikelförfattaren tolkar och sammanfattar den pensionerade polisens resonemang.

PO konstaterar at den enda ledtråd som tidningen ger om den misstänktes identitet är åldern, vilket inte vidgar den krets som förstår vem som åsyftas.

Men, menar PO, efter tre månader av intensiv mediebevakning av ärendet fans en grupp människor – större än den närmaste familje- och bekantskapskretsen – som kände till mannens identitet.

Vid publiceringen var mannen varken åtalad eller dömd för brott. Inför den begränsade gruppen har tidningens utpekande inneburit en publicitetsskada.

PO kommer fram till att tidningen därför ska klandras.

PON delar POs uppfattning.

Fler avsnitt
Fler videos