Gå direkt till textinnehållet

Musks köp av Twitter: ”Yttrandefrihet för vem?”

”Ett antal extremt rika personer blir som ett slags kungar eller gudar som bestämmer över yttrandefrihet och vilken typ av information människor har tillgång till”, varnar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson efter Elon Musks förvärv av Twitter.

Reaktionerna på Musks köp av Twitter har varit många. Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och författare till boken Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris (2018, med Martin Gelin), ser stora inbyggda risker med affären.

– Jag tror man får inse att det är en väldigt farlig och problematisk situation om världens infrastruktur för samtal och informationsinhämtning, som är helt central för demokratin, ägs av en handfull extremt rika individer som har full kontroll över de plattformarna, säger Karin Pettersson.

– Det speglar också en ekonomisk och politisk ojämlikhet i världen i stort. Ett antal personer som blir som ett slags kungar eller gudar som bestämmer över yttrandefrihet och vilken typ av information människor har tillgång till.

Annons Annons

Hon konstaterar samtidigt att det återstår att se vad Elon Musk gör med Twitter. De signaler han skickat handlar ju om att ta bort botnätverk och moderering.

– Hans definititon av yttrandefrihet, anything goes, vet vi leder till att stora grupper inte kan vara på de här plattformarna för de hotas och hatas så mycket. Det kommer med stora demokratiska risker.

Musk framhåller att han värnar yttrandefriheten som en grundbult i det demokratiska samhället?
– Det beror på, yttrandefrihet för vem och på vilket sätt? Är det ett samtal där de mest hotfulla rösterna får ta över, då minskar yttrandefriheten för andra grupper.

Trump är välkommen tillbaka?
– Mitt största problem är godtyckligheten. I en miljö där det inte sker någon moderering, där det mest aggressiva och polariserande tillåts ta över, tystas andra grupper. Kvinnor, minoriteter, medborgarrättsförsvarare tvingas bort.

 

Fler avsnitt
Fler videos