Gå direkt till textinnehållet

Mordhotad journalist spårades av nazist

En säkerhetsbrist hos mobillokaliseringsföretaget Lociloci gjorde att den hotade journalisten Peter Karlsson som lever med skyddad identitet kunde spåras av högerextremister.

Företaget Lociloci har utvecklat en teknik för att hjälpa SOS Alarm att hitta personer som befinner sig i nöd. Genom uppgifter från tre basstationer i mobilnätet kan man pricka in en mobiltelefons position med bara ett par meters precision.

Men det finns säkerhetsbrister i företagets system vilket har gjort att obehöriga personer har kunnat spåra mobiler utan ägarnas vetskap. Det rapporterar SVT Vetenskap.

En av dem som har spårats är journalisten Peter Karlsson som lever med skyddad identitet efter ett bombattentat mot hans bil 1999, då han fick en skada i ryggen. Han har levt under hot från nazistiska grupper och spårades via Locilocis tjänst av en av de högerextremister som har hotat honom till livet.

Peter Karlsson berättar i en intervju med SVT att han är mycket upprörd över hur Lociloci hanterar säkerheten.

Datainspektionen har kritiserat Lociloci för säkerhetsbristerna. Företaget har lovat att stärka säkerheten så att obehöriga inte ska kunna spåra mobiltelefoner.

Fler avsnitt
Fler videos