Mordhotad journalist attackerad i Stockholm
Abdullah Bozkurt har mottagit dödshot för sina granskningar av hur den turkiska regimen förföljer exilturkar i Sverige. I torsdags blev han överfallen och misshandlad utanför sin bostad.
Journalisten Abdullah Bozkurt blev i torsdags eftermiddag misshandlad utanför sin bostad i Tensta i Stockholm när han skulle slänga sopor. Tre män i 25-årsåldern som enligt Bozkurt verkat ha väntat på honom överföll honom och slog och sparkade honom i huvudet. Abdullah Bozkurts fru ringde polisen och han uppsökte sjukhus för sina skador. Det rapporterar bland andra Dagens Nyheter.
Abdullah Bozkurt driver tillsamman med flera andra journalister nyhetssajten Nordic Monitor som rapporterar om Turkiet och ofta publicerar regimkritiska artiklar. Han är också grundare till Stockholm Center for Freedom, som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet. Abdullah Bozkurt har under sin tid i Sverige vid flera tillfällen mottagit hot, bland annat har propagandister i turkisk statskontrollerad tv uppmanat den turkiska säkerhetstjänsten MIT att lönnmörda honom.
Han uppger för Nordic Monitor att han inte vet vilka gärningsmännen är, men att han misstänker att misshandeln är kopplad till hans granskande rapportering om turkiska makthavare och hur de förföljer exilturkar i Sverige.
Abdullah Bozkurt var fram till den 5 mars 2016 byråchef för tidningen Zamans engelska edition i Ankara då tidningen togs över av turkiska staten och redaktionen stormades av polis. Zaman var Turkiets största dagstidning med miljonupplaga. Över en natt sjönk upplagan till 6 000.
Han bestämde sig för att starta eget och i juni 2016 slog nyhetsbyrån Muhabir Haber Ajansi upp portarna, med tio anställda. Efter det misslyckade statskuppsförsöket i Turkiet en månad senare började journalister gripas i stor omfattning, och flera dömdes till fängelse för samröre med Gülenrörelsen.Abdullah Bozkurt bestämde sig för att fly till Sverige.
I en intervju med Journalisten i augusti 2016 berättade Abdullah Bozkurt att han lyckades lämna Turkiet med bara en dags marginal. Dagen efter stängde den turkiska staten 131 medieföretag och Muhabir var ett av dem. Elva poliser stormade redaktionen.
”Hade jag varit där hade jag blivit gripen och fängslad. Sådana var förhållandena när jag lämnade Turkiet. Det liknar ingenting jag har varit med om tidigare. Jag har rest mycket som reporter, ibland till länder som är repressiva, men jag har aldrig känt rysningar inför tanken på att utföra mitt arbete. Inte förrän nu. Det är som att vara med i en film, något slags thriller”, berättade Abdullah Bozkurt för Journalisten 2016.