Mittmedias vd Thomas Peterssohn fick tolv miljoner i fallskärm

11 oktober, 2018

Mittmedias tidigare vd Thomas Peterssohn fick 12,1 miljoner kronor i avgångsvederlag när han sades upp i juli 2016. ”Det sticker i ögonen”, säger journalistklubbens ordförande Tomas Backlund. UPPDATERAD.

Kostnaden för uppsägningen av Mittmedias vd Thomas Peterssohn under räkenskapsåret 2016 blev totalt 12,1 miljoner kronor, vilket inkluderar uppsägningslön, avgångsvederlag samt pensionskostnader. Det framgår av Mittmedias senaste årsredovisning som nu blivit offentlig.

Under 2016 betalade Mittmedia totalt 59 miljoner kronor i avgångsvederlag till cirka 100 medarbetare som sagts upp. Thomas Peterssohns avgångsvederlag utgjorde alltså mer än 20 procent av de totala kostnaderna för avgångsvederlag i hela Mittmediakoncernen under året.

Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben för norra Mittmedia, hade inte känt till kostnaden förrän Journalisten hörde av sig på torsdagsmorgonen.

– Det är smått fascinerande att man ansett sig kunna göra den här typen av avtal. Det är extra beklämmande i det ekonomiska läge vi befinner oss. Du får rätt många journalister för den typen av pengar. Det här sticker förstås i ögonen, både mot bakgrund av alla som fått sluta – och varje löneförhandling som varit, säger Tomas Backlund.

– Vi har många gånger tidigare ifrågasatt de höga ersättningarna till ledningen, utan att få något gehör.

Mittmedia har de senaste åren minskat antalet anställda med 450 personer. Just nu pågår förhandlingar om neddragning av 27 journalisttjänster i bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens, i syfte att dra ner på kostnaderna.

Bengt Ottosson, ordförande i Mittmedias styrelse, vill inte kommentera avgångsvederlaget.

– Jag satt inte i styrelsen när avtalet slöts och har ingen kunskap om bakgrunden till utformningen, så jag får svårt att kommentera det, säger Bengt Ottosson till Journalisten.

Ser avtalet med nuvarande vd Per Bowallius likadant ut som det Mittmedia hade med Thomas Peterssohn?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag har inte anställt honom heller. Nuvarande vd anställdes för två år sedan och jag har suttit i styrelsen i elva månader.

Men borde inte du som nuvarande styrelseordförande veta hur avtalet ser ut för nuvarande vd?
– Det finns många viktiga frågor för Mittmedia att hantera och just den här frågan är kanske inte den som är allra viktigast med tanke på alla de utmaningar som Mittmedia står inför. Vi har en vd och det finns inga planer på att byta, säger Bengt Ottosson.

När Journalisten kontrollerar uppgiften om det nuvarande vd-avtalet i årshandlingarna framgår att Per Bowallius har tolv månaders uppsägningstid.


UPPDATERINGExpressen har på torsdagseftermiddagen intervjuat Thomas Peterssohn, som anser att det hela är ett ”sedvanligt avtal” som ingicks 2011 med dåvarande styrelseordförande.

”De villkor som fanns i mitt anställningsavtal såg ut ungefär som det gjorde för många andra tidningschefer vid den tidpunkten. Det är inte min sak att bedöma rimligheten, utan det är en fråga för ägarna och styrelsen som har erbjudit mig avtal. Men det är inget ovanligt avtal”, säger Tomas Peterssohn till Expressen.

Journalisten söker Mittmedias tidigare styrelseordföranden Jan Friedman samt Lars Leijonberg för kommentarer.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Tommy Klaar tors, 2018-10-11 17:36
Efter 30 år som journalist på Sundsvalls Tidning, fackordförande i journalistklubben på ST och ledamot av bolagsstyrelsen, är det beklämmande att följa utvecklingen av min gamla arbetsplats.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies