Missnöje bland SVTs fotografer
Missnöjet är utbrett bland fotograferna på Sveriges Television, efter en omorganisation på SVT Nyheter och samhälle som bland annat leder till att reporterfotografer får byta fältet mot studiojobb.
Missnöjet är utbrett bland fotograferna på Sveriges Television, efter en omorganisation på SVT Nyheter och samhälle som bland annat leder till att reporterfotografer får byta fältet mot studiojobb.
Den radikala omorganisationen av fototjänsterna på SVTs Nyheter och samhälle inleddes i juni, och börjar nu få effekter som många upplever som negativa.
Totalt handlar det om 47 TV-fotografrelaterade tjänster som påverkas. Efter omvandlingen kommer enheten att ha 20 kombitjänster för fotografi och redigering, 15 specialistredigerare, elva specialistfotografer som även redigerar på fältet samt tolv som jobbar halvtid som studiofotografer och halvtid på fältet.
– Genom att öka antalet fotografredigerare skapar vi en enorm ökning av flexibiliteten. Dessutom förbättras kvaliteten eftersom man kan redigera sitt eget material, säger Karl Andersson, produktionschef på Nyheter och samhälle.
bryt
Bland fotograferna är man mindre övertygad om fördelarna:
– Folk är förbannade. Vi som är reporterfotografer och är vana vid att vara ute på reportage ska tvingas gå som kameramän i studion. Vi har diskuterat förslaget med ledningen sedan i våras, men de har bestämt sig för att driva igenom detta till varje pris, säger Leif Nilsson, arbetsplatsombud för journalistklubben och reporterfotograf på Nyheter och Samhälle.
Enligt honom kommer tre kameramän i studion att få andra arbetsuppgifter, som mer är av vaktmästar-karaktär. Några får kombinationstjänster som redigerare och fotografer.
– Lika mycket jobb som tidigare ska göras, men vi ska göra varandras jobb. Jag förstår inte att vi inte kan göra det vi är bra på i stället.
Enligt Leif Nilsson har förslagen skapat en utbredd vantrivsel bland fotograferna:
– Stämningen är fruktansvärt låg. Personalen har reagerat mycket negativt. Vi har personal som har gått till läkare för att få sjukintyg för att slippa att vara med om det här.
bryt
Bland personalen talar några zom att de känner sig som ”bara kryss i chefernas värld” och att det som sker är en industrialisering av TV-produktionen, där kvalificerade uppföljningar och fördjupningar ersätts av korta, snabba inslag, där materialet anpassas för att kunna sändas i SVTs allt fler kanaler.
Karl Andersson är medveten om att förslaget mött motstånd bland personalen:
– Jag kan förstå att det finns missnöje bland vissa. Vi gör reduceringen bland redigerar- och studiofotografer. Ser man ur hela gruppen reporterfotografers synvinkel är detta bättre, men för dem som jobbat länge som nu tvingas ha kombitjänster, är det förstås en försämring.
Karl Andersson säger också att ytterligare besparingar inte kan uteslutas framöver.
– Man kan automatisera nyhetsfotograferingen ytterligare med hjälp av fjärrstyrda kameror, men där är vi inte ännu.
pf@journalisten.se