Gå direkt till textinnehållet

Minskad rädsla rapportera om självmord

Allt fler medier har det senaste året tagit upp självmord som ett allvarligt samhällsproblem. Senaste exemplet är Expressen/GT som berättade om mobbade Måns som inte orkade leva längre.

Allt fler medier har det senaste året tagit upp självmord som ett allvarligt samhällsproblem. Senaste exemplet är Expressen/GT som berättade om mobbade Måns som inte orkade leva längre.

GT-reportern Tomas Svedberg utgick från en rapport som blev offentlig förra måndagen och där Skolverket riktade stark kritik mot Lerums kommun för att skolan inte gjort tillräckligt för att hindra trakasserierna mot Måns. Göteborgs-Posten hade tidigare skrivit om fallet.

– Jag tog kontakt med pappan och förklarade att jag ville skriva om utslaget och höra vad han tyckte. Vi satt i två timmar och pratade och han fick beskriva Måns, säger Tomas Svedberg.

Dagen efter åkte han och pappan tillsammans med en fotograf till Måns grav. De tog några bilder. Återigen fick pappan läsa och godkänna artikeln.

– Tredje dagen kom det massor med mejl. Hälften var från upprörda föräldrar, hälften från mobbningsoffer som var tacksamma för att vi skrev.

Tomas Svedberg arbetade huvudsakligen ensam med fallet, utom jobbet om Skolverkets rapport som lades ut av nyhetschefen.

En effekt av publiceringen blev att Måns sista skola kände sig utpekad.

– Det var olyckligt. I Expressen hade man på ettan och löpet ordet ”klasskamrater”, vilket vi på GT inte hade. Dagen efter skrev jag att många trodde det värsta var över eftersom Måns till slut hade kommit till en bra klass.

bryt

Enligt Margit Ferm, ordförande i Spes (riksorganisationen för Suicid prevention och efterlevandes stöd) har rädslan för att skriva om ämnet minskat.

– Pressen har här ett stort ansvar att berätta att hjälp finns och att man kan hindra människor från att fullfölja sina planer. Journalister kan också berätta vad som hände med de efterlevande och att det finns stöd att få även för dem.

Margit Ferm betonar vikten av att vara saklig. Hon minns hur okänsligt kvällstidningarna förr skrev om självmord, till exempel när de berättade om en person som hoppat från Katarinahissen i Stockholm.

– På en bild hade de ritat in streck och pilar som ledde ner mot en blodpöl på marken.

Medierna har sedan dess bättrat sig. Det senaste året har exempelvis TV4, Expressen, Aftonbladet och Östgöta-Correspondenten behandlat problematiken seriöst.

Margit Ferm tar en sändning av TV4s Kalla fakta i april 2004 som exempel på god journalistik i ämnet.

– Programmet hade höga tittarsiffror. Många insåg då hur lite de visste om detta och de blev upprörda när de fick klart för sig vilket stort folkhälsoproblem det är.

bryt

Omkring 1 500 människor om året tar livet av sig i Sverige, vilket är tre gånger så många som dör i bilolyckor. Det är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15-24 år, en grupp där det också skett en ökning de senaste fyra åren. Bland män är självmord den vanligaste dödsorsaken och bland kvinnor den näst vanligaste.

Förutom Spes har organisationer som Bris (Barnens rätt i samhället) och Nasp (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) tagit på sig uppgiften att informera om hur man kan förebygga självmord.

Nyhetschefen Christina Larsson var en av de drivande bakom en serie artiklar om självmord som Aftonbladet publicerade i fjol.

– Spes och Bris tog kontakt med oss. De var oroade över att självmorden bland barn ökar. Det är ett viktigt ämne, men vi har inte riktigt vågat skriva om det.

Redaktionen har varit rädd för risken att trigga människor att ta livet av sig. Det skulle kräva mycket jobb, men Aftonbladet kom fram till att tidningen med sina stora resurser kunde klara av att göra serien på ett bra sätt.

Det visade sig vara relativt lätt att få folk att ställa upp, med tanke på hur svårt ämnet är.

– Men det krävdes lång tid. Reportrarna måste vara säkra på att alla familjemedlemmar ville att vi skrev. Om en inte ville så räckte det för att vi skulle avstå.

bryt

Enligt Christina Larsson reagerade 98 procent av de läsare som hörde av sig positivt. De få som var negativa trodde att fler skulle lockas att ta livet av sig för att vi skrev.

– Då var det tryggt att ha med sig Spes och Nasp. Folk lugnade ner sig när de hörde hur organisationerna såg på saken.

hl@journalisten.se

Fotnot: Världshälsoorganisationen WHO har gett ut riktlinjer för hur journalister ska behandla ämnet självmord: ”Reporting on Suicide: Recommendations for the Media” finns på sajten www.afsp.org. (http://www.afsp.org/education/recommendations/index.html)

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.