Gå direkt till textinnehållet

”Min prognos är att vi kommer se förvärv”

Bonnier kommer framöver snarare att köpa verksamheter än sälja av, menar Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier i Journalistens intervju om koncernens omstrukturering till självständiga dotterbolag.

Vad vill ni uppnå med att stycka upp koncernen i separata dotterbolag?
– Jag skulle för det första inte använda ordet uppstyckning. Vi gör om våra affärsområden till självständiga bolag för att vi tror att det skapar ett tydligare mandat och ansvar för ledningar och styrelse, och gör företagen snabbare och mer fokuserade. Men vi fortsätter att vara extremt långsiktiga som ägare, svarar Bonnier ABs styrelseordförande Carl-Johan Bonnier.

Affärsområdena ska nu stå på egna ben och bära sina egna kostnader. Vilket tålamod kommer ägarbolaget ha med de som fortsatt inte bär sig?
– Vi kommer fortsätta att vara extremt långsiktiga medieägare, men självklart måste företagen kunna utvecklas med lönsamhet. Men det är ju i grunden inget nytt, vi har ju alltid drivit våra verksamheter på marknadsvillkor, men med ett långsiktigt perspektiv. Det man kan säga är att den här förändringen skapar en större tydlighet kring respektive lednings ansvar för sin verksamhet.

Vilka verksamheter kan familjen Bonnier tänkas släppa/sälja av?
– Den här förändringen görs för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att driva våra verksamheter, inte för att sälja dem. Efter att Broadcasting-affären fullbordats så är min prognos att vi kommer att se förvärv, snarare än försäljningar.

Vad bedömer ni att omstruktureringen kommer att innebära för den Bonnierägda journalistiken och journalisterna, på lite sikt?
– Jag ser mycket lite direkta effekter på journalistiken. Om vi uppfyller vårt mål om en bättre styrning av verksamheterna, så är det naturligtvis positivt även för möjligheten att finansiera journalistik. Journalistik fortsätter att vara en del av vår kärna.

Hur viktig är Teliaaffären för det här beslutet, att det tas nu?
– Det påverkar tajmingen, men är inte avgörande för själva logiken i förändringen.

Är tanken att försäljningen av TV-verksamheten ska göra Bonnier/dotterbolagen skuldfria och ge dem en chans att bygga sig starkare?
– När affären slutförs kommer mediekoncernen att vara skuldfri, och självklart ger det en helt annan finansiell bas och handlingsfrihet för samtliga våra verksamheter.

Om den inte går igenom konkurrensprövningen då?
– Det är vår absoluta utgångspunkt att affären blir godkänd. Och även om så inte skulle vara fallet, så tror vi att det här är en bra struktur.

Finns det planer på att börsnotera några bolag?
– Nej, det finns inga sådana planer.

Vad innebär försäljningen och omstruktureringen för koncernens målsättning (från 2016) att till 2020 ha dubblerat de nya intäkterna och vara ”ett ledande digitalt mediehus som tar ansvar för samhällsutvecklingen”? Står den kvar?
– Det här innebär ingen förändring av bolagens fokus på att utveckla digitala produkter och tjänster som skapar nya och hållbara intäkter.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.