Gå direkt till textinnehållet

Millennieersättningen klar 4 500 för nyårsnatten

DN-medarbetare som jobbar mer än sex timmar under nyårsnatten får 4 500 kronor extra. Ersättningarna för dem som jobbar den historiska natten är nu klara på en del tidningar.

DN-medarbetare som jobbar mer än sex timmar under nyårsnatten får 4 500 kronor extra.

Ersättningarna för dem som jobbar den historiska natten är nu klara på en del tidningar.

DN kommer att ha vad ledningen kallar minimibemanning under millennieskiftet.

Annons Annons

– Innan allt är helt klart vill vi se en lista över vilka som jobbar och arbetsvillkoren, säger Malin Holmquist, journalistklubbens ordförande.

DNs ledning har tidigare uttryckt önskemål om att DN skulle komma ut varje dag under året, alltså ytterligare elva dagar jämfört med i år. Nu verkar detta spricka på grund av de höga distributionskostnaderna. I förhandlingen med klubben har man bara tagit upp ökad utgivning under tre dagar och den tid man förhandlat om är dagen före Kristi Himmelsfärdsdag, dagen före Alla Helgons Dag och juldagen.

Men ledningen vill inte betala något extra för dagarna, varken pengar eller annan kompensation, och därför har förhandlingen strandat.

Även Göteborgs-Postens journalister har erbjudits 4 500 kronor för nyårsnatten.

– Ledningen har ett långsiktigt mål att komma ut 365 dagar om året, säger Nils Svensson, journalistklubbens ordförande. Det innebär elva extra arbetsdagar för oss. Vi förhandlar inte om nyårsnatten separat utan bara om hela paketet.

GP har lättare än DN för att komma ut fler dagar, eftersom deras distribution är billigare. Tidningen går ju inte ut i hela landet som DN.

GP-journalisterna har grafikernas överenskommelse som riktmärke. Grafikerna trycker kvällstidningar under de aktuella elva dagarna och får för det en kvarts månadslön för fem aftnar och en åttondels månadslön för de övriga sex dagarna.

– Vi tycker inte att det är mer än rätt att vi ska ha samma ersättning, säger Nils Svensson.

På Svenska Dagbladet har förhandlingarna om nyår ännu inte kommit i gång. Sannolikt följer journalistklubben DNs exempel med separata förhandlingar om nyårsnatten respektive eventuella extra utgivningsdagar.

DNs uppgörelse kommer att vara vägledande för klubben på Sydsvenskan i Malmö.

Sydsvenskans chefredaktör har hittills bara gått ut med en förfrågan till alla där han undrar vilka som vill jobba nyårsnatten.

– Eftersom vi inte har fått något riktigt bud än, tror jag att folk avvaktar med att svara, kommenterar Lennart Hedstigen, journalistklubbens ordförande.

Östgöta Correspondenten är ännu inte klar med sina förhandlingar. Ledningen har lämnat ett bud på 500 kronor extra per timme för dem som jobbar under nyårsnatten.

– Vi har ju medarbetare som jobbar även under dagen och vi måste få en lämplig lösning för dem också, säger Maria Hovberg, journalistklubbens ordförande.

Fler videos
Fler avsnitt