Gå direkt till textinnehållet

”Medierna bidrar till machokulturen”

Sportjournalisterna har bidragit till att en destruktiv machokultur inom idrotten levt vidare, genom att hålla tyst om den. Det hävdar Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk. Men han får mothugg av flera kolleger.

Sportjournalisterna har bidragit till att en destruktiv machokultur inom idrotten levt vidare, genom att hålla tyst om den. Det hävdar Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk. Men han får mothugg av flera kolleger.

Två dagar efter att polisen förhört tre spelare i Tre Kronor som haft sex med en 22-årig kvinna på spelarhotellet skrev Peter Wennman i Aftonbladet om det ”sanslösa hockeysexet” och att de tre spelarna ”åkt dit för nånting som så många andra hockeystjärnor före dem klarat sig undan med”. Wennman skrev vidare: ”Jag har sett en del. Ni skulle ramla av stolen om ni bara hade en aning”. I Svenska Dagbladet skrev sportchefen Sune Sylvén att ishockeykulturen kännetecknades av fyllefester och nedspydda hotellrum, och att idrotten inte längre är en förebild för de unga.

bryt

Peter Wennman säger till Journalisten att han inte är förvånad över skandalen.

– Jag vet att det händer. I den mån jag var förvånad var det mer över att de åkte fast. Som jag ser det är problemet framför allt en sexkultur. Det börjar redan på lokal nivå, där hockeyspelarna blir småpåvar, får många tjejer och utvecklar en snedvriden sexualsyn.

Hur mycket har sportjournalisterna känt till om detta?

– Jag kan bara tala för mig själv, men när jag bodde på samma hotell och åt på samma restauranger som spelarna såg jag mycket av det här. De som följer landslaget i dag tror jag inte har samma närkontakt eftersom medietrycket har ökat och elitspelarna isolerar sig mer.

– Sedan är det större omsättning bland journalisterna. På min tid var i princip samma journalister med på alla turneringar, säger Peter Wennman.

Har du skrivit om den här ”sexkulturen” tidigare?

– Ja, jag har tagit upp frågan vid tre tillfällen i artiklar i Aftonbladet. Men jag skulle inte vilja att vi får en engelsk tidningskultur i kvällspressen, där man pekar ut de som är otrogna. Det skapar ett skitsnackarsamhälle som inte är kul.

Svenska Dagbladets sportchef Sune Sylvén anser att det varit dåligt med beskrivningar av de här problemen inom sportjournalistiken:

– Vi sportjournalister har generellt inte plockat fram det negativa, och kanske inte känt till det heller.

bryt

Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk menar att sportjournalisterna är en del av problemet eftersom de haft svårt att inta ett kritiskt förhållande till idrotten:

– Vi har del i att machokulturen har levt vidare och har inte berättat för läsarna om den. Många sportjournalister kommer ur idrottsrörelsen och har nära band till den. Dessutom har det varit svårt att skriva negativt om stjärnor eftersom det skulle kontrastera så starkt mot tidigare sportjournalistik. Och för det tredje är det svårt för sportjournalisterna att ena dagen avslöja missförhållanden och sedan få tillgång till intervjuer med stjärnorna, förklarar han.

Esk menar att i den mån sportjournalisterna behöver tillägna sig större integritet, kommer det nog att lösa sig automatiskt framöver, i takt med att större distans och mer formella kommunikationsvägar mellan journalister och proffsidrottsmän växer fram.

De här kulturproblemen man inte beskrivit, handlar det om sex eller sprit?

– Både och, men i grunden framför allt om attityder som uppstår mellan män i grupp. Ofta i samband med sprit. I näringslivet och kommuner har samma problem belysts och nu är det nog dags för idrottsrörelsen att ta tag det här.

I vilken mån har ni skrivit om det i DN?

– Det har gjorts, men kanske inte i tillräckligt hög omfattning. Det är svårt att få folk att ställa upp och berätta om problemen, men vi har kanske varit dåliga på att jobba på det. Hade vi varit tillräckligt bra hade publiken inte reagerat med sådan förvåning nu.

Aftonbladets Peter Wennman avvisar skarpt Esks tal om att en överdriven lojalitet med idrottsrörelsen påverkat sportjournalisterna att inte skriva om kulturproblemen:

– Det där är bullshit. Esk har inte varit med så mycket så att han vet vad det gäller. Skulle vi peka ut de spelare som varit otrogna på turneringar? Det gör vi ju inte i svensk press. Går det så långt att det handlar om bevisad kriminalitet då tar vi givetvis upp det.

bryt

Åke Stolt, sportchef på Sydsvenskan, håller inte med om att hockeyskandalen är ett tecken på att hockeykulturen är sjuk.

– Absolut inte. Det är märkligt att man talar om en sjuk kultur så fort en sådan här sak händer. Kraven på spelarna och professionaliseringen är mycket högre i dag. Förr var det självklart att man hade med sig en flaska brännvin i idrottssammanhang. Kraven på både spelare och journalister är högre i dag och det som nu har hänt är en marginalföreteelse.

– Allmänt tal om en sexkultur i hockeyvärlden är löjligt. Sådana halvkvädna visor är meningslösa. Antingen skriver man den nyhet man har och står för det eller så skvallrar man inte, säger Åke Stolt.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos