Medieförbud i Irak kritiseras
Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser fördömer den irakiska rådsregeringens två veckor långa förbud mot arabvärldens två ledande TV-kanaler Al-Jazeera and Al-Arabiya.
Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser fördömer den irakiska rådsregeringens två veckor långa förbud mot arabvärldens två ledande TV-kanaler Al-Jazeera and Al-Arabiya. Kanalerna förbjöds att arbeta i Irak eftersom USAs representanter ansåg att kanalerna med sina inslag uppmuntrade till politiskt våld.
– Detta är ett uppenbart och flagrant angrepp på pressfriheten, sade organisationens generalsekreterare Robert Ménard, som framhöll att mediers rapportering om terroristgruppers upprop för våld innebär inte att medierna ställer sig bakom våldet.
– Sanktionerna är ett dåligt tecken på det styrande rådets avsikter när det gäller en snabb etablering av demokrati i Irak.
Rådets förbud tillkännagavs den 23 september efter ett mordförsök på rådsmedlemmen Akila Al-Hashimi.
Enligt Paul Bremer, högste militär chef i landet, med rätt att lägga in veto mot rådets alla beslut, ska det två veckor långa förbudet ses som en varning.
Al Jazeera-korrespondenten Amr El-Kahky i Bagdad sade att reportrarna inte var fiender eller del i konfilkten, utan bara vill ge en objektiv nyhetsrapportering:
– Hur pressfriheten nu ska hanteras är det första prövningen för Rådet, som består av en grupp människor som kallar sig själv demokratiska, framhöll han.
Al-Jazeera and Al-Arabiya har sänt flera ljudband med meddelanden från den förre presidenten Saddam Hussein, och i september visade Al-Arabiya i ett filmat inslag beväpnade och maskerade män som hotade rådsmedlemmar och de som arbetade med dem.
USAs militära chefer har vid flera tillfällen starkt kritiserat de två arabiska TV-kanalerna för att de ger för mycket utrymme åt attacker mot koalitionens trupper i Irak.
pf@journalisten.se