Gå direkt till textinnehållet

Medborgarjournalist får pris i direktsändning

I år satsar Politikerbloggens nyhetspris på direktsändning i TV4. - Medborgarjournalistik kommer att bli allt viktigare i framtiden, säger Politikerbloggens grundare Niklas Svensson.

Nyhetspriset instiftades för 3 år sedan.

– När jag bestämde mig för att starta det var det för att uppmärksamma medborgarjournalister. Det finns ju hur många priser som helst för oss traditionella journalister, men vi har ju sett att allt fler avslöjanden kommer från privatpersoner på nätet, säger Niklas Svensson, som driver Politikerbloggen.se, tillsammans med Daniel Alsén.

Han menar att vi just nu ser en ny slags journalistik växa fram, som vi inte sett tidigare.

Annons Annons

– Den kommer att ha allt större betydelse, inte minst internationellt. Vi ser i Iran vilken betydelse medborgarjouransliter har. Där har vi traditionella journalister inte kunnat göra det som vanliga människor kan. 

Sedan priset instiftades har det hänt en del. Politkebloggen har blivit uppköpt av TV4 och i år samarbetatr man om priset med en ny pr-byrå, nämligen Agency.

– Den största förändringen blir att priset kommer att delas ut i direktsändning.

Vem som vinner i år vil Niklas Svensson inte avslöja, men man kommer att belöna något nyskapande på nätet, något som utmanar de etablerade medierna.

Torsdag den 2 juli under Almedalsveckan delas priset på 20 000 kronor ut.

Tidigare vinnare är Magnus Ljungkvist, 2007, och Oscar Swartz, 2008.

Fler videos
Fler avsnitt