Gå direkt till textinnehållet

MC-gäng hotar Ystads Allehanda

Medlemmar i det kriminella gänget Bandidos krävde i förra veckan att Ystads Allehanda ska sluta skriva om gängets verksamhet. Annars riskerar medarbetare att komma till skada.

Medlemmar i det kriminella gänget Bandidos krävde i förra veckan att Ystads Allehanda ska sluta skriva om gängets verksamhet. Annars riskerar medarbetare att komma till skada.

Samma dag som Ystads Allehanda skrev att mc-gäng håller på att etablera sig i trakten fick ett av tidningens lokalkontor besök av en person som tillhör mc-gänget Bandidos. Han hotade med att journalister skulle komma till skada om tidningen fortsatte att skriva om mc -gängen.

Samma person framförde nya hot till samma lokalkontor ett par dagar senare.

Annons Annons

I torsdags ägnade tidningen ledaren och ett uppslag åt de kriminella gängens verksamhet i trakten. Chef­redaktören Margareta Engström skrev på förstasidan om Ystads Allehandas förhållningssätt till gängen och hoten.

– Vi tar hoten på stort allvar, men kommer att fortsätta att skriva om gängen och deras verksamhet på ett sakligt och korrekt sätt, säger Margareta Engström.

Tidningen polisanmälde hoten och har försäkrat sig om att medarbetarna får skydd framöver.

Polisen grep i förra veckan två män, 22 och 36 år gamla, som misstänks ha framfört hoten. Männen släpptes efter förhör, men misstankarna kvarstår.

Dagens Nyheters reporter Lasse Wierup har länge granskat de kriminella gängens verksamhet och skrivit boken Svensk maffia: En kartläggning av de kriminella gängen. Han ger följande råd till redaktioner som hotas:

* Läs på och skriv korrekt om gängen. Inget gör det så lätt att klanka på journalister som när de beskriver gängens värld felaktigt.

* Var tydlig med att tidningens roll och uppgift är att granska samhälle och kriminalitet, det är viktigt att både reporter och utgivare är tydliga med det.

* Gör polisanmälan och backa inte för hot. Låt många reportrar skriva om gängen, som inte kan hota alla.

* Det kan vara lätt för mig att säga som sitter här uppe i Stockholm men – ta inte bort byline.

* Utgivare och ägare måste se till att garantera de anställdas säkerhet ordentligt, även om det kan tyckas överdrivet.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos