Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
30 juli, 2012
Samtal med
Mattias Svensson, redaktör på borgerliga tidskriften Neo, deltar på tisdag i en paneldebatt om yttrandefrihet i samband med Stockholm Pride. Han anser att hetslagstiftningen bör tas bort.
Debatten har rubriken ”yttrandefrihetens gränser” – det låter ganska omfattande, vad är det ni ska diskutera?
– En del av det kommer nog att handla om hetslagstiftningen och mer specifikt då hets mot homosexuella. Hetslagstiftningen krockar med yttrandefriheten och det finns flera intressanta domar. Ett exempel är förstås Åke Green, säger Mattias Svensson.
Vilken uppfattning har du i frågan?
– Jag anser att det ska vara tillåtet att hetsa, att få yttra sin mening hur tokig den än är. Man ska få vara osmaklig, korkad och ha väldigt väldigt fel. Det ska inte vara tillåtet att uppmana till våldshandlingar, men det täcks in av annan lagstiftning, som uppvigling och stämpling. Vi behöver inte en hetslagstiftning för att komma åt det.
Är inte din uppfattning ganska kontroversiell?
– Hetslagstiftningen handlar om att förbjuda ringaktning av grupper och att förbjuda vad man uppfattar som osmakliga budskap. Man ska komma ihåg att samma resonemang används i andra länder för att förtrycka homosexuella och förbjuda Pride. Osedlighets- och osmaklighetsargumenten är tveeggade.
– Mer specifikt vill jag att hets ska kunna spela roll i straffvärderingen av andra brott, om det till exempel visar sig att en misshandel sker eftersom förövaren är rasist eller homofob ökar ju risken för återfall, till exempel. Men man bör inte kriminalisera opinionsyttringar.
I panelen ingår även Josefin Brink (V), Olof Lavesson (M) och Daniel Poohl, chefredaktör på Expo. Arrangör är RFSL, Expo och Öppna Moderater. Paneldebatten ”Yttrandefrihetens gränser” äger rum tisdag 31 juli kl 12.15 i Kulturhuset.
FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD
18 december, 2020 |
I somras hoppade pensionären Inger Arenander in som vikarie på Radio P4 Kristianstad. Nu har Svenska Dagbladet rekryterat henne som politisk reporter med inriktning på längre intervjuer.
FOTO: Fredrik Olsson
15 december, 2020 |
Dagens ETC avslöjade igår hur Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) efterforskat källor i Stadshuset – i strid med grundlagen. Hon förnekar anklagelserna. För Journalisten berättar Dagens ETCs grävreporter Eigil Söderin (bilden) om det journalistiska fotarbetet som krävdes för att få fram uppgifterna.
FOTO: Janne Næss
1 december, 2020 |
Dagens Media lägger ned papperstidningen. Chefredaktören Fredrik Svedjetun berättar varför.
FOTO: Stefan Tell
30 november, 2020 |
Ingela Jansson satt inlåst i Kalityfängelset i Etiopien i 2 940 dagar. Nu har Expressenjournalisten Lena Lindehag skrivit en bok om hennes bakgrund och fängelsevistelse.
FOTO: Tomas Ohlsson
25 november, 2020 |
Uppdrag granskning har smygstartat sitt 20-årsfirande. ”Vi är mindre ifrågasatta idag än vad vi var för 15 år sedan”, menar mångårige UG-chefen Nils Hanson.
FOTO: Johan Wingborg
23 november, 2020 |
Nyheterna är fortfarande ojämställda, visar en ny studie med data från 123 länder. ”Medierna släpar efter samhällsutvecklingen”, säger JMG-forskaren Maria Edström.
har utsetts till ny chefredaktör för Konstnären.
är ny kommunikationschef på Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 2 kommentar på sidan.
Kommentera