Gå direkt till textinnehållet

Martin Schibbye Årets frilans

Martin Schibbye fick vid Frilan Riks årsmöte i går ta emot priset som Årets frilans.

Juryns motivering lyder:

”För att han, utöver ett enastående journalistiskt arbete, aldrig slutat prata om journalistikens villkor i allmänhet, och frilansjournalistens utsatthet i synnerhet. Han har tagit varje möjlighet att fortsätta berätta om värdet av det fria ordet och en utrikesjournalistik som tar sig bort från skrivbordet och ut i verkligheten. Martin Schibbye har under 2013 lyckats sätta fokus på vår bransch och vår verklighet samtidigt som han lyckats förmedla berättelser från en tillvaro vi tidigare knappt ens kunnat föreställa oss.”

I sitt tacktal betonade Martin Schibbye vikten av att fortsätta att bevaka oroshärdar och konfliktzoner i världen:

Annons Annons

"Frågorna är brännande. Hur fortsätter vi att rapportera från Afghanistan, vilket är det bästa sättet att hedra Nils Horner.  Flera redaktioner har efter hans död blåst av planerade resor till Kabul och bestämt att man inte köper in frilansmaterial. Det är en farlig utveckling. För vad händer med utrikesbevakningen när det blivit skottpengar på journalister?"

"Kan Svenska Afghanistankommittén och andra aktörer bidra med sina unika erfarenheter och ordna ett seminarium om detta för frilansare vore det välkommet. Vi måste stå bättre rustade för den nya verkligheten på fältet och då är det kunskap, kontakter och träning som räddar liv."

"Det är heller ingen mänsklig rättighet att resa runt i konfliktområden utan uppdragsgivare. Vi utlandsfrilansare måste våga ställa krav på varandra, lära oss av varandra, bli bättre och inte bara ropa efter 'mera pengar."

Som Journalisten tidigare berättat utsåg Frilans Riks John Swedenmark, kulturredaktör på tidningen Arbetet, till Årets redaktör, bland annat för att han visat ”förtroende för de frilansjournalister han anlitar. Han lyssnar och diskuterar med frilansarna och inser att om de tycker att någonting är viktigt”.

 

Fler avsnitt
Fler videos